Columns en Archief

Goed mens

15 November 2021
Door: Jeffrey Wijnberg

Iemand die een hart van goud heeft, vrijwillig bij de voedselbank werkt; en altijd klaarstaat voor vrienden, familie en collega’s: zo iemand is wel aan te merken als een ‘goed mens’. En dat is mooi. Ik bedoel dat zulke mensen bestaan. Alleen dat is geen garantie voor een goed leven. Ook een goed mens kan getroffen worden door slechte dingen.

Zo is het wellicht aantrekkelijk om te geloven in het motto ‘wie goed doet, goed ontmoet’. En soms is daarin iets van waarheid te vinden, zoals wanneer je de nieuwe buurman welkom heet, uitnodigt voor koffie en appeltaart en die buurman, op zijn beurt, jouw kapotte fiets gratis repareert. Een gemeende glimlach is besmettelijk; en haalt, meer dan eens, het goed in andere mensen naar boven. Maar evengoed kan die verwelkoming van de nieuwe buurman averechts uitpakken, misschien wel omdat hij een hekel heeft aan ‘slijmballen’; en kan die koffie plus appeltaart het startsein zijn van een jarenlange burenruzie. Overigens, er hoeft helemaal geen oorzakelijk verband te zijn tussen het goede gedrag van mensen en wat daarop volgt. Ik bedoel, zomaar uit het niets, zonder enige reden of aanleiding kan iemand getroffen worden door ellende, zoals wanneer een orkaanwind opsteekt en het dak van je huis rukt. Die orkaanwind heeft geen enkele speciale relatie met de bewoner; en zal daarom geen rekening houden met de zijn goedheids-status. Goed of slecht: die verwoestende orkaanwind maakt geen onderscheid des persoons. Op dezelfde manier is er ook een hardnekkige denkfout over hard-werken, namelijk dat hard-werken uiteindelijk altijd zal worden beloond. In werkelijkheid worden harde werkers dikwijls gezien als mensen waar je gemakkelijk van kunt profiteren; en daarom juist niet hoeven te worden beloond omdat zij ook, zonder beloning, zich toch wel uitsloven. Nu wil ik geenszins beweren dat je geen goed mens hoeft te zijn; dat het toch nergens toe leidt. Nee, leven als een goed mens is wellicht gewoon een uiting van hoe je bent, ongeacht of je daarvoor erkenning krijgt. En zijn wie je bent, leeft wel zo prettig. Waar het mij om gaat is de onnozelheid te bestrijden die schuilgaat in de overtuiging dat goede mensen immuun zouden zijn voor rampspoed. En die onnozelheid zit opgesloten in uitspraken als ‘ik weet niet waar ik het aan verdiend heb dat mijn kat is overreden’ of ‘wat heb ik fout gedaan dat mijn man is vreemdgegaan’ en wat mankeert er aan mij dat ik nu ziek ben terwijl ik toch heel gezond leef’. Tja, vooral die laatste uitspraak heeft wel een heel hoog gehalte aan onnozelheid.

Feit is namelijk dat, nu de coronapandemie toch steeds door het land raast, mensen weigeren om zich te laten vaccineren; en dan vooral met het argument: ‘voor mij is dat niet nodig, want ik leef goed en gezond’. Welnu ook goed gezonde mensen gaan dood aan het virus.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie