Columns en Archief

Gezond nietsdoen

15 December 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Laat experts aan het woord over gezondheid en dan is steevast het rijtje te horen: niet roken, veel bewegen en gezond eten (groente en fruit). Het gezonde effect van slapen wordt zelden genoemd, misschien wel omdat de experts zitten te slapen.

Bovendien, slapen is zo passief van karakter dat het weinig aanzien geniet in een samenleving die het moet hebben van wakkere ondernemers. Maar het moet gezegd: nietsdoen is heilzaam, al was het alleen maar omdat het brein toch al teveel prikkels moet verwerken. Voor de duidelijkheid: zomaar op willekeurige momenten op bed gaan liggen, is niet de bedoeling. Het lichaam vraagt om bioritme, oftewel: regelmaat. Vaste tijden van opstaan (07.00) en naar bed gaan (23.00) zijn gewenst, ook al is het weekend of vakantie. Het is ook geen overbodige luxe om een middagdutje te doen (powernap) van een klein uurtje op het tijdstip (14.30) dat bekend staat als de middagdip. Reden waarom ook in veel landen de siësta wordt gehouden. Nu zullen veel mensen beweren dat de baas dit niet goedkeurt. Zou kunnen. Maar als u een briefje vraagt van de huisarts dat u dit nodig heeft om erger te voorkomen, dan zal de baas wellicht een oogje dichtknijpen. Zeg nou zelf: half slapen tijdens een vergadering is ook niet productief. Experts zeggen ook dat de slaapkamer prikkelvrij moet zijn. De slaapkamer is alleen voor het slapen. Klopt ook niet. Als u steevast in slaap valt bij het lezen of tv-kijken, dan is daar helemaal niets mis mee. Belangrijk is alleen dat u uw eigen ritueel kiest. Verstoringen van de slaap zijn velerlei, maar op nummer één staat: de partner. Uit naam van de liefde zijn er veel mensen die het gewoel, het gekreun, het gesnurk voor lief nemen. Ook fout. Het bed delen is alleen nodig om actief de liefde te bedrijven; en dat is vaker niet dan wel. Kies daarom een andere slaapplek of verwijs uw onrustige partner naar de bank in de woonkamer. Het gaat niet om niets. Het gaat om uw gezondheid. Mocht u desondanks de slaap niet kunnen vatten, geen paniek. De slaap kan toch niet worden afgedwongen.

Een mooie ontdekking van experts is wel dat de slaap in voorspelbare droom-cycli verloopt van anderhalf uur. Reden waarom u na 1.5, 3, 4.5, of 6 uur slaap soms al klaarwakker bent. Ook goed. Belangrijkste is dat u door niets te doen toch gezond bezig bent.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • goodness! awesome I extremely like it stunning alluring item, every item is asking top notch yet I separately just like initial one its seeking outmaneuver and thanks to such an extent. Visit Now

  buy essay writing service
  13/02/2018 08:00
  (5 jaren geleden)

 • when the feedback is negative, it will warn the company of potential issues that can affect future profits. According to the negative feedback, the company can change its service and reach the customer expectations.

  mcdvoice
  16/01/2018 19:48
  (5 jaren geleden)

 • This is a very well written post, my compliments. I’m glad to find your post. Keep sharing this type of stuff.

  online assignment assistance providing company
  03/08/2017 11:42
  (6 jaren geleden)

 • Thanks for the wonderful information. It is very informative.I willbe back soon

  write paper
  25/08/2016 18:43
  (6 jaren geleden)

 • Thanks for such a great content on this website. 

  Electrical Engineering Capstone Project Writing Service
  18/08/2016 13:18
  (6 jaren geleden)

 • Really i appreciate the effort you made to share the knowledge. This is really a great stuff for sharing. Keep it up . Thanks for sharing.

  Physics essay writing
  18/08/2016 12:51
  (6 jaren geleden)

 • I fancied to thank you for this uncommon read!!

  Java Project Help
  18/08/2016 12:14
  (6 jaren geleden)

 • Very informative piece of writing. The style and manner of expression are so simplistic and direct to my liking. Please see our term papers

  james nunes
  05/08/2016 11:45
  (7 jaren geleden)

 • Nice blog thanks for sharing with us

  UK Essay Writing Help - True Essay Help
  05/08/2016 10:09
  (7 jaren geleden)

 • n ook dat de slaapkamer prikkelvrij moet zijn. De slaapkamer is alleen voor het slapen. Klopt ook niet. Als u steevast in slaap va

  192.168.1.1
  04/08/2016 17:34
  (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie