Columns en Archief

Gezond liegen

17 July 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Dat er mensen zijn die nooit liegen, is een leugen. Iedereen liegt er dagelijks flink op los. En dat is niet alleen noodzakelijk, maar het is ook nog eens gezond. Ja, dat leest u goed: liegen is gezond. En dan vooral omdat liegen er voor zorgt dat mensen de baas blijven over hun eigen gedachtengoed.

Doelbewuste bescherming tegen ongewenste indringers, is nodig om geestelijk overeind te blijven. Maar dat is niet het enige. Liegen is belangrijk om de harmonie te bewaren. Want wie tegen iedereen de waarheid spreekt, zal binnen de kortste keren de conflicten over zichzelf afroepen. Zo zal een deugdzame echtgenoot niet tegen zijn vrouw zeggen dat zij er bij loopt als een vaatdoek of ordinaire vriendinnen heeft; ook al denkt hij dat wel. De man in kwestie zal hooguit vragen stellen als ‘voel je je vandaag wel lekker’ of ‘wat is voor jou van waarde in een vriendschap’; en als de vrouw de wedervraag stelt ‘waarom vraag je dat eigenlijk’, dan zal de man liegen door te zeggen: ‘ik probeer alleen maar interesse in jou te tonen’. Nu is leugenachtigheid een heuse wetenschap; en kent het verdraaien van de waarheid nogal wat varianten. Mannen houden van overdrijven (mooier of lelijker maken dan het is) en vrouwen verstaan de kunst van de ongrijpbaarheid; en zijn in de handen van de man net als een nat stukje zeep. En waar iedereen gebruik van maakt is de uitspraak: ‘ik heb dat misschien wel gezegd, maar dat heb ik het zeker niet zo bedoeld’. Vooral handig wanneer je je niet door de ander op een evidente misstap wil laten vastpinnen. En in deze constatering zit nu de essentie van het liegen, namelijk het behouden en beschermen van de persoonlijke bewegingsvrijheid. Voor het jonge kind is het daarom een fantastische ontdekking wanneer hij zijn eerste leugen produceert (‘ik heb helemaal niet gesnoept’) en ermee wegkomt. Hij heeft daarmee een belangrijke stap gezet in zijn geestelijke ontwikkeling. Want het is door de leugen dat het kind zich bewust wordt dat zijn innerlijke bestaan alleen aan hem toebehoort. Gezond is liegen ook omdat daarmee de mens zijn eigen optimisme kan voeden. Door het eigen functioneren, de bedoelingen van anderen of de toekomst rooskleuriger voor te stellen dan het in werkelijkheid is (‘ook als vijftigplusser kom ik wel weer aan de slag’), blijft de mens in beweging en maakt hij krachten in zichzelf los die hem beschermt tegen de natuurlijke tegenkracht van verval en aftakeling.

Er wordt vaak beweerd dat (emotionele) eerlijkheid de basis is van echte liefde. Maar ook dat is een leugen. Doen alsof werkt beter.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Ik lieg nooit ik heb er een bloedhekel aan u zegt dat het niet kan zeer zeker wel

  Mijn exman daar in tegen loog over alles wat los en vast zat dat mijn kinderen naar mij toekwamen en vroegen
  Mamma waarom liegt pappa zoveel

  Onze relatie ging hieraan kapot om dat hij elders nog een vrouw had yerwinl wij nog getrouwt waren en elkaars bed deelde
  Hij liet mij en de kinderen in torenhoge schuld achter
  Ik wist wel dat er schuld was maar zoveel niet
  Hij loog tegen zijn familie en tegen de mijne

  Ben 18 jaar getrouwt geweest met hem ik vind het een hele nate man dat zeg ik tegen u ivm het liegen en bedriegen maar voor de kinderen moet ik mijn walging verborgen houden wat voor mij niet prettig is
  Maar het blijft hun vadef hoe moeilijk ook

  Het is verschrkkelijk als iemand over alles luegt
  Het is een ziekte

  Linda vd horst
  07/08/2017 09:05
  (4 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie