Columns en Archief

Gevoel wint altijd

24 November 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Legt u het vaak af in een ruzie? Heeft de ander altijd het laatste woord? Weet u zeker dat u gelijk heeft, ook al geeft de ander dat niet toe? Maak dan eens gebruik van het gevoelsargument. Goed beschouwd is het gevoelsargument helemaal geen argument. Maar dat maakt helemaal niet uit.

Want wie nadrukkelijk zijn gevoel als mening poneert, gaat altijd met de winst naar huis. Zo kan iemand wel beweren dat het Nederlandse weerklimaat geweldig is omdat de seizoenen zo kleurrijk vertegenwoordigd zijn. Maar wanneer u zegt ‘ik voel mij in dit kikkerlandje gewoon rot door het rotweer’, dan is het einde oefening. Grappig in dit verband is hoe besmettelijk het gevoelsargument is. Er hoeft zich maar iemand, om welke reden dan ook, gediscrimineerd te voelen en plotseling duiken er overal mensen op die zich ook gediscrimineerd voelen. U hoeft geen psycholoog te zijn om te begrijpen waarom dit zo is. Het gevoelsargument geeft zoveel innerlijk kracht dat iedereen daarop wil meeliften. Zo kan het gebeuren dat, uit het niets, ineens twee groepen tegenover elkaar staan: de ene groep bestaat uit lieden die met een bibliotheek aan argumenten beweren dat iets wel goed is, terwijl de andere groep alleen maar hoeft te zeggen: ‘nou, maar mijn gevoel zegt dat het niet deugt’. Overigens, in het huwelijk is dit ook de reden waarom de man vaak het onderspit delft. Hij kan wel zeggen dat het werk hem opslokt, dat hij alleen maar hard werkt voor het gezin, dat hij vaak laat thuis is omdat het niet anders kan, maar als zij zegt ‘ik weet wat ik voel en ik voel mij door jou verwaarloosd’, dan is zijn pleit beslecht. Dan zal hij toch beter zijn best moeten doen om haar tegemoet te komen. Of niet, maar dan zal hij toch aan het kortste eind trekken, al was het alleen maar omdat zij –met haar gevoel- de sfeer bepaalt. Leuk aan het gevoelsargument is ook dat er niet zoveel tekst voor nodig is en dus gemakkelijk te onthouden; en dat terwijl de ander zich wel moet uitputten in steekhoudende volzinnen. Laat de ander uitpraten en deel de genadeklap uit: ‘ik voel het anders’.

Wie pijn heeft, heeft pijn. En wie zich bestolen voelt, is dat ook. Daar kan niemand iets aan afdoen. Gooi daarom eens uw gevoel in de strijd. Doet u dat als repeteerwekker, dan is de winst gegarandeerd.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Your tragedy throughout Pakistan is constantly on the worsen while relief items and assist fall far less than what is essential. More assist is seriously needed because potential for numerous fatalities will begin to loom.

  National drink of Pakistan
  17/08/2016 13:08
  (6 jaren geleden)

 • heel emotioneel van :-(

  192.168.1.1
  04/08/2016 17:43
  (6 jaren geleden)

 • check out all the new stuff yo

  192.168.1.1
  04/08/2016 17:43
  (6 jaren geleden)

 • e zich bestolen voelt, is dat ook. Daar kan niemand iets aan afdoen. Gooi daarom eens uw gevoel in de strijd. Doet u dat als repeteerwekker, dan is de winst gegarandeerd.

  192.168.1.1
  04/08/2016 17:42
  (6 jaren geleden)

 • d is het gevoelsargument helemaal geen argument. Maar dat maakt helemaal niet uit.

  192.168.1.1
  04/08/2016 17:40
  (6 jaren geleden)

 • I definitely enjoyed every little bit of it, I have you bookmarked to check out all the new stuff you post.

  Hairextensioncheap.com
  30/12/2014 07:39
  (8 jaren geleden)

 • Hier word ik heel emotioneel van :-(

  Albert Meijer
  26/11/2014 17:02
  (8 jaren geleden)

 • mooi artikel weer!

  didi
  26/11/2014 10:50
  (8 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie