Columns en Archief

Getrouwde man

31 May 2021
Door: Jeffrey Wijnberg

Vroeger was het een uitzondering. Tegenwoordig lijkt het wel een epidemie: de vrouw die een relatie aangaat met een getrouwde man. Tenminste, bij mij op het spreekuur vallen de meiden-met-een-getrouwde man als rijpe appelen uit de boom; en die appelen zijn dan al door en door verrot voordat ze nog een keertje gegeten kunnen worden.

Soms denk ik dan wel eens: een rood stoplicht heeft een totaal omgekeerd effect: is het de bedoeling dat je, als sociale verkeersdeelnemer, keurig wacht tot het licht op groen springt, nee de meesten geven vol gas, ook al komen alle tegenliggers je tegemoet. Blijkbaar is de neiging om juist niet te doen wat wel moet en wel te doen wat niet moet het meest aantrekkelijk. Nog opvallender is de manier waarop deze vrouwelijke patiënten van mij hun nieuwe liefde introduceren: eerst hoe verliefd zij zijn, dan hoe geweldig hij is met allerlei pikante details om bijna aan het eind van het verhaal, even terloops (‘by the way’) te vermelden: ‘o ja, hij is getrouwd’. De bedoeling is natuurlijk om mij zand in de ogen te strooien, het zand die overgebleven is van de grote berg zand die de vrouw al zelf in haar ogen heeft gestrooid; en dan handig aan het eind van het uurtje therapie, zodat ik er ook niet meer op kan reageren. Logisch misschien ook, omdat haar eigen vriendinnen al hetzelfde hebben gezegd als dat de betreffende vrouw verwacht dat ik ga zeggen: 1) hij is onbetrouwbaar, anders zou hij niet vreemdgaan 2) het wordt niks want hij gaat toch niet bij zij vrouw weg 3) in het begin is het leuk, vooral omdat het niet mag, maar straks ben je alleen maar gefrustreerd omdat het niet mag 4) nu is het spannend omdat hij eigenlijk niet beschikbaar is, maar straks ben je bozig omdat hij niet beschikbaar is 5) nu ben je onverschillig dat hij al een levenspartner heeft, straks krijgt de relatie geen vervolg omdat hij een levenspartner heeft. Overigens, ook een ander probleem dient zich aan als een relatie met die getrouwde man zich ontwikkelt: gaat de man bij zijn vrouw weg door de verhouding met jou, dan heb jij de aanstaande scheiding op je geweten, terwijl het ook zo kan zijn dat de man zijn huwelijk juist vele malen beter kan verdragen door de relatie met jou. In beide gevallen ben je gewoon de klos. Een laatste optie: de echtgenote komt er achter dat zij bedrogen wordt, gooit hem eruit, waardoor jij met hem vrij spel hebt. De vraag is wel hoe leuk hij dan nog is met alle verplichtingen die hem (en jullie) zullen blijven achtervolgen.

Dat een getrouwde man een relatie begint met een ander, is kennelijk wel van deze tijd; een tijd waarin geen enkele afspraak in beton gegoten is. Vrijheid, blijheid. Voor zolang het duurt.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie