Columns en Archief

Gemakkelijk leven

12 April 2010
Door: Jeffrey Wijnberg

Bij herhaling komen mensen in therapie met het uitdrukkelijk verzoek om 'gemakkelijker te leren leven'. Deze mensen gaan gebukt onder zorgen, twijfels en innerlijk conflicten en hebben moeite om eenduidige keuzes te maken of hun medemens in vertrouwen te nemen.

Zij kunnen slecht tegen verandering, maar na enige gewenning in de nieuwe situatie overheerst weer een gevoel van boosheid dat zij zich van tevoren zo druk hebben gemaakt. Met afgunst kijken deze piekeraars naar andere mensen die ogenschijnlijk zorgeloos door het leven stappen. En dat is begrijpelijk. Maar hoe je het ook wendt of keert, gemakkelijk leven is zo gemakkelijk nog niet. En dat gegeven heeft alles te maken met het leven zelf. Feit is namelijk dat het leven nogal wat eisen stelt aan de mens. Allereerst is er, wat ik zou noemen, de onderhoudsplicht. Wie niets onderneemt, zal alles om zich heen zien verworden. Uw huis, uw fiets, uw kleren, uw lichaam, uw tuin, uw familie, uw vrienden, uw levenspartner en kinderen, en niet in het minst uzelf hebben allemaal aandacht en verzorging nodig. Om het natuurlijk proces van verval tegen te gaan, is veel inzet, arbeid en discipline vereist. Ten tweede vereist het leven een grote mate van verantwoordelijkheidszin: afspraken moeten nagekomen worden, opdrachten moeten worden uitgevoerd en de dagelijkse stroom van rekeningen moet worden betaald. En om überhaupt zover te komen dat u geheel en al zelfstandig kunt opereren, moet u jaren van formele scholing en persoonlijke ontwikkeling doormaken. Ten derde vereist het leven een voortdurende interactie met andere mensen, en dan ook nog eens in de meest uiteenlopende varianten. Getrouwd zijn en blijven, bijvoorbeeld, is een kunst op zich, terwijl het aanknopen van nieuwe relaties weer heel andere sociale vaardigheden vereist. Sowieso geven menselijke verhoudingen de meeste problemen: iedereen wil bemind worden, maar niemand wil te zeer afhankelijk zijn van andermans liefde; iedereen wil nodig zijn, maar niemand wil als een deurmat behandeld worden, en iedereen wil erbij horen, maar niemand wil als vanzelfsprekend genomen worden. Tegelijkertijd wordt de mens, in al zijn pogingen om een ander de hand te reiken, voortdurend tegengewerkt, teleurgesteld of afgewezen. Maar het leven gaat door, zoals dat heet, en vereist van de mens dat hij zich over de emotionele klappen van zijn medemens heen zet. En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle andere soorten tegenslag zoals het verlies van gezondheid, van dierbaren, van werk of van inkomen.

Goed beschouwd is daarom het hele idee van ' gemakkelijk leven' volslagen absurd. De werkelijkheid van alledag geeft een tegengestelde beleving, namelijk dat het leven moeilijk is. Toch zal eenieder die de bereidheid toont om de last van het leven te aanvaarden, alleen al daardoor momenten van lichtheid kunnen ervaren.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Use our keyword tool to find new keywords & suggestions for the search term 192.168.1.1 Login D Link. 192.168.1.1 Admin Security app helps you to access the admin page of any Router modems. 192.168.1.1 IP address is one of the most popular IP addresses for routers.

  192.168.1.1 ip
  07/11/2017 05:31
  (5 jaren geleden)

 • En toch blijven we ook steeds heel blij en dankbaar als er weer een nieuw mensje in onze wereld geboren wordt, terwijl we weten dat 't leven niet makkelijk is en 'm dat dus ook "aandoen"...Ikzelf verlang meer openheid over het werkelijke leven. De columns zijn geweldig en verdienen veel meer aandacht dan een meest rechtse op de zoveelste pagina....reakties van mensen hoe zij e.a. ervaren zou fantastisch zijn te lezen. We leren lezen schrijven en rekenen maar daarbij zou "leven" een geweldig vak kunnen zijn......

  Rita van den Boezem
  22/03/2012 10:15
  (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie