Columns en Archief

Gekmakerij

23 January 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Er zijn twee soorten mensen, zo zei mijn grootvader vroeger: mensen die een hartinfarct krijgen en mensen die een hartinfarct geven. Op geestelijk gebied is dezelfde tweedeling te maken: mensen die gek worden en mensen die gek maken.

De slachtoffers zijn ‘gewone mensen’, de daders zijn doorgaans aan te merken als ‘narcistische machtswellustelingen’. Een beproefde gekmakende manipulatietechniek wordt in het Engels aangeduid als ‘gaslighting’. Deze term is afkomstig van het toneelstuk ‘Gaslight’ (Patrick Hamilton, 1938): de ogenschijnlijk trouwe echtgenoot drijft zijn vrouw tot waanzin door de (gas)lichten in het huis te dimmen om vervolgens te ontkennen dat er iets mis is met de verlichting als zijn vrouw hier naar informeert. Zijn doel is om haar als psychiatrisch patiënt te laten opnemen zodat hij kan beschikken over haar vermogen. Wie als gekmakende ‘gaslighter’ aan te merken is, mag u zelf ontdekken. Hij (of zij) is niet alleen te vinden in de hoogste machtsposities, maar kan ook uw levenspartner of collega zijn. Kenmerkende acties zijn: 1) dommetje spelen: ‘ik snap niet waar je het over hebt, ben je wel uitgerust?’ 2) twijfel zaaien: ‘dit kan ik nooit gezegd hebben; jouw fantasie gaat met je op de loop’ 3) bagatelliseren: ‘doe niet zo overgevoelig, het stelt helemaal niets voor.’ 4) ontkennen: ‘totale onzin wat je nu beweert, is nooit gebeurd.’ 5) spontane dementie: ‘kan me niets van herinneren, geloof je zelf wel wat je zegt?!’ 6) vingerwijzen: ‘ook al was het waar, wat het niet is, jij zoekt gewoon ruzie’. Mocht je voor langere tijd slachtoffer zijn van een ‘gaslighter’, dan zijn de gevolgen ernstig: twijfelzucht groeit, enig levensplezier verbleekt, gevoel van angst en spanning neemt toe, zelfs de simpelste beslissingen worden lastig, eindeloos piekeren en slecht slapen met het risico om op termijn depressief te worden. Het grootste probleem is dat het contact tussen dader (‘gaslighter’) en slachtoffer door de destructieve manipulaties intenser en hechter wordt, zodanig dat het welhaast onmogelijk wordt voor het slachtoffer om aan de dader te ontsnappen. Psychologische hulp is dan wel geboden.

Hoe gestoord het gedrag ook is van notoire manipulators, feit is wel dat zij geen officiële wetovertreders zijn. Daarom kunnen deze sluwe ‘gaslighters’ ongehinderd hun gang gaan en zelfs hele bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • To understand this data we firstly translate this whole data .When we translate this whole information then we understand working of this page which is important for us. And also giving us some of the best chance to understand all of the problems.

    rush my essays
    02/04/2018 10:35
    (3 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie