Columns en Archief

Geen beschuit

30 December 2019
Door: Jeffrey Wijnberg

Straks is weer het moment om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. En doorgaans gebeurt dat collectief en plichtsmatig. Maar voor liefdesparen is de nieuwjaarswens (onbewust) ook een meetmoment, oftewel: wil ik nog weer een heel jaar met deze persoon een beschuitje eten? Vaker dan ooit is het antwoord: ‘nee’.

Zo kan menigeen wel, op de drempel van oud en nieuw, een traditioneel voornemen hebben, zoals meer bewegen of stoppen met roken, maar meer dan eens valt ook het besluit om te kiezen voor een bevrijd leven; en dat betekent dan: ‘bye bye partner’. Blijkbaar is het besef van nog-weer-een-heel-jaar zo beklemmend dat er niet aan te ontkomen valt. Enerzijds is het wel heel verdrietig om op die manier het nieuwe jaar in te luiden, anderzijds kan het tot vreugde stemmen om de kussens eens flink op te schudden, of in dit geval: van die andere kussen ook definitief afscheid te nemen. Het is uiteraard ietwat oneerbiedig om te zeggen, maar menigeen zal denken: ‘opgeruimd staat netjes’. En nu het thema ‘opruimen’ ter sprake komt, is het geen overbodige luxe om de boel dan ook echt helemaal op te schonen. Behalve de partner kan ook iedereen in het eigen sociale domein op geschiktheid worden gewogen. Zo zijn er altijd wel vriend(inn)en die eerder een blok aan het been zijn, dan dat zij iets meebrengen aan levensvreugde. Gek genoeg is het opdoeken van een vriendschap voor de meeste mensen veel moeilijker dan het beëindigen van een liefdesrelatie. Menigeen krijgt het gewoon niet over zijn lippen om te zeggen: ‘ik zeg onze vriendschap bij deze op’; alsof jij jezelf, als mens hoger inschat dan de ander en impliciet beweert dat die ander jouw vriendschap niet waard is. In plaats van eerlijk te zeggen waar het op staat, kan ook volstaan worden met het vuurtje-langzaam-laten-uitdoven; simpelweg door niets meer af te spreken. Dan zijn er natuurlijk ook nog familieleden die gewogen en te licht bevonden zijn. Nu is, met beëindigen van de liefdesrelatie, doorgaans de hele ‘koude kant’ ook automatisch verleden tijd, maar voor wat betreft de eigen familie zijn er ook altijd wel een paar lieden die het predicaat ‘dierbaren’ niet verdienen. Praktisch gezien is het welhaast onmogelijk om dan enkelingen er uit te filteren, gewoon omdat tijdens familiebijeenkomsten doorgaans iedereen wel aanwezig is. In dat geval kun je selectief zijn op locatie: praten met wie je lief is en de afvallers gewoon negeren. Met enige inzet en doorzettingsvermogen is binnen een mum van tijd de hele sociale kaart ontdaan van mensen die jouw het leven zuur hebben gemaakt.

Traditioneel begint het nieuwe jaar met voornemens die doorgaans iets constructiefs moeten toevoegen aan het leven. Maar het voornemen om vooral heel veel (mensen) weg te laten, is, psychologisch bekeken, vele malen gemakkelijker. Zet een rol beschuit op tafel als ‘reminder’ voor een frisse start.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie