Columns en Archief

Examenvaccin

13 May 2013
Door: Jeffrey Wijnberg

Lees onderstaande tekst zorgvuldig; en zo nodig meerdere keren. Want, wie alle woorden goed doorslikt, zal bescherming genieten tegen het paniekvirus; ook wel bekend als examenstress.

Dit psychologisch vaccin is speciaal ontwikkeld voor studenten die inhoudelijk goed zijn voorbereid op het examen, maar desondanks een groeiende angst voelen dat al hun inspanningen tevergeefs blijken te zijn.

‘Zo zal menig kandidaat denken dat hard werken loont. Maar niets is minder waar. Ieder mens, en daar ben jij ook één van, is alleen maar net zo goed als zijn laatste prestatie. Dat betekent logischerwijs ook dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. Jij zult vandaag moeten pieken en de komende dagen en weken de allergrootste concentratie aan de dag moeten leggen. Twijfels of jij een dergelijke topprestatie kunt waarmaken, zijn natuurlijk meer dan realistisch. Want feit is dat van alles kan misgaan. De vragen kunnen nèt zó anders geformuleerd zijn dan jij gewend bent, dat een algehele verwarring zich van jou meester maakt. Een totale black-out ligt dan op de loer. En als die black-out zich ook daadwerkelijk manifesteert, zullen de letters op het werkblad zo heen en weer dansen dat golven van misselijkheid en duizeligheid door jouw lichaam gieren. En dan kun jij op dat moment wel proberen om positief te denken; maar als het al een beetje lukt, dan is de tijd alweer om. Nu hoeft één onvoldoende misschien geen rampzalige gevolgen te hebben, maar de toon is dan wel gezet. Een slecht begin is het halve werk. Bovendien, een echte black-out heeft alle kenmerken van een trauma, waardoor heftige herbelevingen een logisch gevolg zijn. En denk maar niet dat iemand van de aanwezige docenten iets van geruststelling of troost zal bieden. Elke leraar is daar enkel en alleen maar voor een strenge bewaking van de goede orde; en mocht jij, in alle paniek, vragen om een glaasje water, dan zal dat verzoek gezien worden als een poging om het hele examenproces te saboteren. Geruisloos zal jij worden afgevoerd om het voor de andere, normale kandidaten, mogelijk te maken om in alle rust hun werk af te ronden. Kun jij toch iets van innerlijke rust bewaren, dan kan het ook zomaar zijn dat jij simpelweg het antwoord op een vraag niet weet; en dan ook nog eens voordat jij goed en wel begonnen bent. Dan slaat de twijfel pas echt toe. Want wie zegt dat jij dan de vervolgvragen wel kunt beantwoorden? Niemand toch? Het gevolg is dan een kettingreactie van onwetendheid, waardoor de rest van de examenperiode al op voorhand een mislukking lijkt.’

Alle woorden hierboven goed doorgeslikt? Nu flink lachen! Het examenvaccin zorgt als vanzelf dat jij op het ergste doemscenario bent voorbereid.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie