Columns en Archief

Ernstig verlegen

17 June 2013
Door: Jeffrey Wijnberg

Angst voor afwijzing is de belangrijkste reden waarom mensen geen spontaan praatje maken met een vreemdeling. En veel van mijn klanten lijden aan deze angst, waardoor een leuk-iemand-ontmoeten slechts een knagend verlangen blijft.

Deze mensen kijken naar een wereld waarin iedereen het gezellig met elkaar lijkt te hebben, maar waar zij geen deel van uit maken. Nu is het gevoel van ‘de onbereikbare onbekende’ voor mij wel te begrijpen. En als praktiserend psycholoog zie ik het als mijn taak om te onderzoeken of die angst voor afwijzing ook terecht is. Vandaar dat ik al jaren bezig om een vleugje van afwijzing te ontlokken bij mensen die ik op willekeurig tijden, op willekeurige plaatsen en op willekeurige manieren met mijn aanwezigheid lastigval. Belangrijk is natuurlijk wel dat ik in dezelfde stemming verkeer als mijn klanten. Daarom oefen ik in de ochtend met gedachten als ‘niemand zit op mij te wachten’ en ‘ik ben niet de moeite waard genoeg om te leren kennen’. Met deze basishouding van zelfverachting ga ik dan ’s middags gespannen op pad op zoek naar die afwijzing, waarover mijn klanten zo kleurrijk weten te fantaseren. En ik kan u nu al de teleurstellende mededeling doen dat ik, na jaren van fanatieke pogingen, nog steeds geen afwijzend gebaar heb kunnen oproepen. Toegegeven, ik ben ondertussen op een leeftijd (62) dat vreemdelingen het misschien wel sneu vinden om mij af te wijzen, maar ik doe echt mijn best om mij irritant opdringerig te gedragen. Zo ben ik laatst op een buitenterras plompverloren bij twee dames aan tafel gaan zitten met de brutale vraag: ‘zijn jullie vriendinnen of wat?’ En helaas, ook toen was een geanimeerd gesprek mijn deel. Een andere variant is deze: achter in de rij bij de supermarkt pak ik een artikel uit iemands mandje en zeg dan bijvoorbeeld: ‘zo, dit lijkt mij helemaal niet gezond, of heb je helemaal niets met gezond?!’. Ook op deze manier lukt het mij niet om een grammetje afkeuring in de wacht te slepen. Een veelvoorkomende, goedlachse reactie is dan: ‘tja, betrapt, er zijn van die dagen dat het gezond eten mij gestolen kan worden’. En ook dan is een leuk praatje onafwendbaar. Nog bonter. Gisteren heb ik een leuke, aantrekkelijke vrouw aangesproken die voor een winkel stond te wachten met de vraag: ‘is degene op wie u wacht wel de moeite waard om op te wachten’, waarop zij lachend antwoordde: ‘nee, maar ik krijg nog geld van hem’. Het scheelde niet veel of ik moest haar afwijzen omdat die knakker van een ‘vriend’ pas laat kwam opdagen.

Mijn zoektocht naar afwijzing gaat voort. Maar ik vrees met grote vreze dat vreemdelingen, net als mijn klanten, ernstig verlegen zitten om een praatje.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Pretty cool post. Het is echt heel mooi en nuttig post. Bedankt voor het delen dit met ons! het is mijn eerste bezoek.

  http://taniwafrozen.hatenablog.com
  01/02/2016 04:11
  (7 jaren geleden)

 • Ik heb zin om iets te schrijven dat op mijn website en u mij een idee hebt gegeven. Cheers.

  http://anandanews.blog.com
  01/02/2016 04:10
  (7 jaren geleden)

 • nice

  http://www.kiwibox.com/airadiati/blog
  01/02/2016 04:09
  (7 jaren geleden)

 • I have been meaning to write something like this on my website and you have given me an idea. Cheers.

  https://irawatihope.wordpress.com
  01/02/2016 04:08
  (7 jaren geleden)

 • Such quality content! I find this article very informative. I am waiting for your next post. Keep it up.

  https://irawatihope.wordpress.com
  01/02/2016 04:06
  (7 jaren geleden)

 • Nice one re..

  News Blog
  28/05/2015 16:23
  (8 jaren geleden)

 • Understanding these types of foundational conditions will enable you to get what you'll need

  Domina tu Orgasmo Review
  14/05/2015 11:24
  (8 jaren geleden)

 • his creates an appropriate position for the pet canine while their own nails are now being trimmed.

  does Survival MD work
  14/05/2015 11:23
  (8 jaren geleden)

 • Yet this is probably not the smartest choice, as kids could be reckless as well as ignore fundamental needs

  Restore My Vision Today Review
  14/05/2015 11:22
  (8 jaren geleden)

 • Simply what amount of can an extremely software program and this can be auto variety maker bill? The difficult accurate question on your behalf is simply what amount of do people desire immediately many appearing? Nicely, despite the fact that consumer, we would like to explore the process also we need to try released auto variety maker Whenever it definitely brings revenue, you really need to can easily earn money from it after which you can we're prepared to pay out excellent price for any too.

  How apple pay works with passbook?
  07/01/2015 16:03
  (8 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie