Columns en Archief

Erger je wel

13 July 2009
Door: Jeffrey Wijnberg

’Mens, erger je niet’ is een befaamd gezelschapsspelletje, waarbij uw gang naar de eindstreep voortdurend dwarsgezeten wordt door uw tegenspelers. Impliciet is het de bedoeling om vrolijk uw geduld te bewaren.

Op weg naar uw bestemming dient u volhardend te zijn als het u tegenzit en boven alles u een sportieve verliezer te tonen wanneer anderen u overtroeven. Psychologisch correct, dat wel. Maar, het is veel verstandiger wanneer u, met of zonder bordspelletje, regelmatig explodeert (uit uw vel springt). Imploderen (in uw vel springen) mag ook. Als u maar het belangrijke idee koestert dat uw aanwezigheid in de wereld van eminent belang is.
Zich ergeren mag dan wel een negatieve gemoedstoestand heten, het is ook de beste manier om een slap ego wat nieuw leven in te blazen. En als er iets is waar de moderne mens aan lijdt dan is het wel aan een slap ego. Ik bedoel, wat kan het uw buren schelen dat hun caravan half op uw oprit staat, wat kan het de maatschappij schelen dat de kapper per ongeluk uw haar blauw heeft geverfd, en wat kan het de wereld schelen dat uw fietsbel is gestolen? Zeg nou zelf, uw wensen, uw behoeften, uw ideeën worden stelselmatig zo genegeerd dat het nog een wonder is dat u niet met een zware depressie en een leeggelopen gevoel van eigenwaarde op psychiatrie ligt. En de enige reden dat u nog niet bent afgevoerd naar een inrichting voor ontspoorde geesten, is omdat u zich wel opwindt, omdat u zich niet door een ander opzij laat drukken, en omdat u tegen iedereen, ook al die mensen die het niet horen willen, precies zegt waar het op staat.
Bovendien is het ook nog eens zo dat u het gelijk aan uw kant heeft, maar dat de mensen om u heen er niet tegen kunnen dat u het beter weet. Is dat dan reden om maar gewoon uw mond te houden? Is dat dan reden om u maar te schikken en anderen voor te laten gaan zodat ook zij, met hun domme ongelijk, eens aan de beurt kunnen komen? Nou, ik dacht het niet. Persoonlijk kan ik mij ook bijzonder opwinden over al die mensen die denken dat zij ook iets in de melk te brokkelen hebben. Het zijn vooral lieden die niet hun plaats weten en de elementaire beleefdheid missen om mensen zoals u en ik gewoon het woord te laten doen.
Laat u daarom niet wijsmaken dat geduld een schone zaak is. Geduld is alleen goed voor mensen die toch al gewend zijn om te wachten. En daar hoeft u niet bij te horen. Want, u speelt om te winnen, en daarmee anderen van het bord te vegen.

Auteur: Jeffrey Wijnberg
Originele publicatie: de Telegraaf
Datum: za 11 jul 2009, 06:30


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Mens, erger je niet’ is een befaamd gezelschapsspelletje, waarbij uw gang naar de eindstreep voortdurend dwarsgezeten wordt door uw tegenspelers. Impliciet is het de bedoeling om vrolijk uw geduld te bewaren....

    Lorem Ipsom bva van zonderen
    24/07/2009 22:06
    (12 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie