Columns en Archief

Emotionele eerlijkheid

04 March 2013
Door: Jeffrey Wijnberg

Eerlijk verdelen, eerlijk zeggen, eerlijk leven, eerlijk zijn. Eerlijkheid heeft een positieve smaak en staat hoog in het vaandel van idealisten, relatietherapeuten en misdaadbestrijders. Maar zoals met alles, kan eerlijkheid ook doorschieten in een richting die juist schadelijk is.

Ja, ook eerlijkheid kan vernietigend zijn, zeker als het als wapen wordt gebruikt om de macht te grijpen in het contact. Zo kan het wel mooi klinken om te zeggen ‘tja, eerlijk gezegd ben ik nogal boos omdat ik mijn baan kwijt ben en jij nog wel kunt werken’, maar feit is dat daarmee het geluk van de ander wordt vertrapt. Dezelfde emotioneel eerlijke mensen presteren het vaak ook nog eens om te zeggen: ‘kijk, het is niet persoonlijk bedoeld, maar elke keer als ik jou zie dan doet het mij pijn om te beseffen dat ik er niet meer bij hoor’. Onzinnige opmerking natuurlijk: alsof het mogelijk is om een dergelijke uitspraak onpersoonlijk op te vatten. Nee, emotioneel eerlijke mensen missen doorgaans het besef wat de normale grenzen zijn van relationeel fatsoen. Zo kan het best zijn dat u bij vrienden een maaltijd nuttigt en denkt ‘wat een smakeloze vette hap’. Dat mag u denken en dat mag u voelen. Smakeloos is het pas echt wanneer u hardop zegt wat u denkt. Erger nog, het is ronduit onbeschoft. Normaler en socialer is een leugentje om bestwil: ‘hmm, ik had niet zoveel pinda’s vooraf moeten eten; nu ben ik al vol’. In mijn spreekkamer wordt dikwijls de vraag gesteld: ‘moet ik niet emotioneel eerlijk zijn en mijn partner gewoon vertellen hoe vaak ik over andere relaties fantaseer en dat ik mij daar ook zo schuldig over voel’. Mijn antwoord is tweeledig: 1) zeg alles wat u denkt als u de verhouding om zeep wilt helpen; vooral als u de ander zo wilt kwetsen dat hij/zij er een punt achter zet. 2) nee, niks zeggen als de relatie u lief is; u kunt de ander niet gebruiken om uw geweten te sussen. Emotionele eerlijkheid is ook de reden waarom ruzies zo gierend uit de hand kunnen lopen. Onder het motto ‘ik maak van mijn hart geen moordkuil’ worden uitspraken gedaan (‘zoals je nu kijkt ben je net je moeder’) die zo krenkend zijn dat het vrijwel ondoenlijk is om de ander op een later tijdstip te ontkrenken. De schade is dusdanig dat het opgeslagen blijft in het emotionele geheugen (‘ik kan het je misschien vergeven, maar niet vergeten’).

De mens is zo gemaakt dat hij in zijn eigen hoofd alles kan denken wat hij wil, zonder dat de ander daar weet van heeft. En dat is mooi. Want, als elke gedachte hoorbaar was, dan zou niemand meer met elkaar bevriend willen zijn.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Ik ben echt verbaasd door deze uitspraken. Eerlijkheid gaat wel nog veel verder dan alleen uiten wat je voelt emotioneel. Hier hoort ook acceptatie bij dat de ander het moeilijk kan hebben met jou eerlijkheid en dat je wat terug kan verwachten maar dat je dat zelf ook accepteert. Dan heb je pas oprechte eerlijkheid en communicatie. Stop eens met dat verstoppertje spelen en mooi weer spelen. Waar zijn we in hemelsnaam bang voor? Wat de ander van ons vindt? ...... Maar.... uiteraard wel met oprecht respect. Eerlijkheid is heel wat anders dan schofferen etc en als het vanuit de kern en eigen gevoel komt is dat altijd goed. In mijn visie kan oprechte eerlijkheid uiteindelijk nooit schadelijk zijn maar leert iedereen daar wat van. So what, dan heeft de ander het moeilijk met mijn emotie of gevoel. is dat mijn probleem? Nee. Het zal eerder de ander zijn die mijn emotie niet wil erkennen, of niet kan erkennen dat hij/zij dezelfde emoties heeft maar die niet durft te uiten. Uit ze, leer over elkaar en wordt een gelukkiger mens.

  Gijsbert Dekker
  13/03/2013 11:12
  (9 jaren geleden)

 • om eerlijk te zijn,
  de tekst van dit artikel
  zou in iedere kamer en kantoor
  van het land moeten hangen!
  'eerlijkheid' is al te vaak een vrijbrief om
  andere af te kraken, te schofferen, om de bully uit te hangen...
  verbaas me dat eerlijkheid zelden wordt gebruikt om aardig te zijn, bijv. om te complimenteren!

  L. Ezer
  07/03/2013 14:22
  (9 jaren geleden)

 • Geweldig , ik heb een dochter .Die houdt van de waarheid "eerlijk zeggen " , naar haar mening.Wat een hoop ellende.En wij allemaal slikken alles in .
  Groetjes Trees

  Trees 78 jaar
  04/03/2013 12:36
  (9 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie