Columns en Archief

Eer uw schoonmoeder

10 October 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

Schoonmoeders zijn loeders. Zij zijn vals, manipulatief en achterbaks. Schoonmoeders zijn heksen van het soort die er alleen maar op uit zijn om bestaande familierelaties kapot te maken. Tenminste, zo wordt er doorgaans over schoonmoeders gesproken. Het woord ‘schoonmoeder’ alleen al roept automatisch een negatieve reactie op.

 Maar de werkelijkheid is anders: schoonmoeders hebben een ondankbare taak en kunnen vanuit hun positie als moeder van de koude kant het gewoon niet gauw goed doen. Is de schoonmoeder de moeder van de man, dan voelt de vrouw zich vaak al vanaf het begin van haar huwelijk onzeker. Is zij een waardige opvolgster? Kan zij net zo goed koken, schoonmaken en organiseren als de moeder van haar man dat altijd deed? Is het antwoord ‘ja’, dan zal zij zich toch blijven afvragen waarom zij zo blijft twijfelen aan zichzelf. Het is dan maar wat gemakkelijk om het de schoonmoeder te verwijten dat zij zich, als schoondochter, zo bekeken en bekritiseerd voelt. Is het antwoord ‘nee’, namelijk dat zij als opvolgster de mindere is, dan is dat ook de schuld van de schoonmoeder. Het bekende verwijt is dan: ‘ja, mijn schoonmoeder heeft mijn man zo in de watten gelegd dat het lijkt alsof ik haar zoon verwaarloos’. In beide gevallen wordt de schoonmoeder van iets beticht waar zij part noch deel aan heeft. Het is de schoondochter die op de loop gaat met haar eigen fantasieën zonder dat de schoonmoeder nog maar iets gedaan heeft. Is de schoonmoeder de moeder van de vrouw, dan voelt de man zich vaak al vanaf het begin van zijn huwelijk onder druk staan. Hij moet, op zijn minst, genoeg geld verdienen om ‘haar prinsesje’ van alle gemakken te voorzien. Ook in dit geval is het onzinnig om met de beschuldigende vinger naar de schoonmoeder wijzen. Feit is namelijk dat de man, met of zonder schoonmoeder, gewoon zijn best moet doen. Punt. In de praktische omgang met de kinderen is het ook lastig, vooral als schoonmoeder ook oma geworden is. Is oma leuk, ondernemend en aanwezig voor haar kleinkinderen dan doet zij dat vast en zeker om de ouders een minderwaardigheidsgevoel te bezorgen. Is oma stilletjes, afwachtend en minder aanwezig, dan zal het haar kennelijk helemaal geen barst kunnen schelen hoe het met haar (klein)kinderen vergaat. Ruimt oma alles op bij de kinderen, dan is zij opdringerig en bemoeizuchtig. Laat zij alles liggen zoals het is, dan is zij die trut waar je alleen maar nog extra werk van hebt.

Moeders zijn moeders. En schoonmoeders zijn niet anders. Zij willen alleen maar één ding: het allerbeste voor hun (klein)kinderen. Juist omdat schoonmoeders van de koude kant zijn, verdienen zij het om met extra warmte te worden bejegend.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • This is also a very good post which I really enjoyed reading.

  192.168.0.1
  14/08/2016 12:01
  (6 jaren geleden)

 • Moncler down jackets are the a lot of acclaimed afflicted jackets that a abandoned could ascertain nowadays and every abandoned abandoned who owns Moncler coats 2012 understands what ability statements are all about.

  Moncler Outlet
  10/08/2016 04:37
  (6 jaren geleden)

 • You can get a replica haversack fabricated with actual top superior at abandoned a atom of the amount of the accurate ones. Over the next 5 years you could save hundreds of dollars in engine adjustment bills alone.

  www.lucybags.co.uk
  10/08/2016 04:23
  (6 jaren geleden)

 • Hij moet, op zijn minst, genoeg geld verdienen om ‘haar prinsesje’ van alle gemakken te voorzien.

  www.monsterbeatsuk.co.uk
  24/07/2016 03:57
  (6 jaren geleden)

 • Schoonmoeder, tja als je niet uit de "juiste" familie komt en ze je dan weg probeert te treiteren, eerst subtiel dan steeds harder en dan openlijk....en jij niet begrijpen.....net doen of het niet gebeurt.....dan bij het grote ik moet jou niet zei ik maar: ik kom niet meer, wat je zoon doet is zijn zaak......ze heeft veel kleinkinderen maar heeft ze nog nooit en zo ze ook nooit een band mee opbouwen. Slimme schoonmoeder......

  Jolanda
  25/01/2016 13:37
  (7 jaren geleden)

 • Het is netjes, en hangerig tegerlijk mooi!

  Blackberry 9900 Bold
  08/11/2011 23:08
  (11 jaren geleden)

 • Kan allemaal best zo zijn maar uitzonderingen bevestigen de regel. Mijn schoonmoeder is uitermate kwaadaardig. Speelt de kinderen tegen elkaar uit, discrimineert kleinkinderen die geadopteerd zijn en heeft ons zelfs een on gelukkig kind toegewenst omdat ik met haar zoon ging trouwen.

  Hetty
  10/10/2011 16:13
  (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie