Columns en Archief

Eens/Oneens

29 October 2012
Door: Jeffrey Wijnberg

Voor het uitbrengen van uw stem hoeft u gelukkig niet meer te wachten op officiële verkiezingen. Elk dag wordt u uitgenodigd om te stemmen; en dan het liefst met een simpel eens/oneens. Dit is vooral fantastisch omdat hiermee het zwart-wit-denken wordt aangemoedigd.

Geen misschientjes of eventueel-in-het-geval-datjes meer, maar gewoon een glashelder ‘ja’ of ‘nee’ om te voorkomen dat u psychisch totaal ontregeld wordt . En het allermooiste is dat u zelfs kunt stemmen op kwesties waarvan u niet eens wist dat uw mening er toe zou doen.Zo zijn vragen populair als ‘is het niet te warm voor de tijd van het jaar’ of ‘deugt het wel dat Marco van Basten trainer is van Heerenveen’ en ‘gaat de Nederlander te vaak op vakantie’. Ik bedoel, het is toch geweldig dat er tenminste iemand is die uw mening belangrijk vindt; juist omdat de werkelijkheid zich er niets van aantrekt. Thuis voor de buis kunt u ook naar hartenlust meestemmen of iemand talent heeft, door mag gaan naar de volgende ronde en zich uiteindelijk de winnaar mag noemen. Over winnen gesproken. Ik vind het ook een positieve ontwikkeling dat er, maatschappelijk gezien, twee soorten mensen te onderscheiden zijn: de winnaars en de verliezers. Zeg nou zelf: de grijze middenmoot van figuren die het net-wel of net-niet heeft en alles wat er tussenin zweeft, daar heeft niemand wat aan. Bovendien blijft op deze manier alles heel opgeruimd en overzichtelijk. Gaat u maar eens door uw spullen heen met de opdracht: bruikbaar/onbruikbaar. In een paar uur tijd heeft u zo 50 zakken vol rotzooi om weg te gooien en is uw huisje met een paar stoeltjes en een enkele tafel weer bewoonbaar. Op dezelfde manier zorgt het zwart-denken ervoor dat iedereen weer ruimte in zijn hoofd heeft, waardoor het idee dat het leven moeilijk en ingewikkeld is gewoon naar de prullenbak kan worden verwezen. Daarom stap ik in mijn praktijk over op het ja-nee-principe. Zo was er laatst een vrouw met een langdradig verhaal over communicatiestoornissen met haar man verweven met twijfels over haar identiteit in relatie tot haar plek in de gemeenschap. Ik legde haar drie vragen voor: 1) scheiden (ja/nee) 2) ontslag nemen (ja/nee) en 3) emigreren (ja/nee). Op alle drie de vragen antwoordde zij ‘nee’, waarop ik gemakkelijk de conclusie kon trekken: gewoon zo doorgaan als voorheen. Daar was zij niet zo van gecharmeerd, maar dat is begrijpelijk wanneer je nog niet gewend bent om ongenuanceerd te denken; zeker als vrouw.

Om nog meer in de stemming te komen, mag u oordelen over mijn geschiktheid als psychocolumnist. Stemt u ‘ja’ dan heeft u gelijk. Stemt u ‘nee’, dan zal de column volgende week toch verschijnen. Hoe dan ook, uw stem wordt gehoord.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Usually it ought to terribly tough to cash if it is now not official hours. That’s why we have a propensity to feel you ample and commenced twenty 4 hour offerings. It's terribly simple to locating U.S. As we will be predisposed to location unit at your metropolis or nearest locations.

  check cashing near me
  06/10/2017 13:56
  (5 jaren geleden)

 • JA!

  Mannie
  30/10/2012 10:43
  (10 jaren geleden)

 • I love it !! zelf heb ik een bloemenwinkel met Orientaalse lelies, ( grafbloemen , stinkbloemen, stuifmeel geeft af op je kleren enz. enz. ) .

  Met deze lelies is het net als met de theorie van Jeffrey Wijnberg, het is Haat of Liefde , of het is alles voor je of je vindt het 3 x niks !!

  Of je koopt een geurexplosie aan lelies of je zet hier voor geen geld een stap binnen !!!

  Gewoon wit of zwart .......en verder niet zeuren !!

  Maar nog even nog serieuzer, een prachtige manier van aanpak, die bij mij al sluierend aanwezig was, doch door kennismaking met Uw boeken valt er weer een kwartje bij mij !! Mijn dank, Henry

  henry den neijsel
  29/10/2012 21:33
  (10 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie