Columns en Archief

Een leuk iemand

21 April 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

Niet dat mannen ermee zitten. Maar het zijn vooral vrouwen die in een vlaag van onzekerheid zichzelf de vraag stellen: ‘ben ik wel een leuk iemand’? Voor iedere zelf-twijfelende vrouw, weet ik gelukkig het antwoord op die vraag. Het antwoord is: ‘nee’. Want niemand is leuk die op zichzelf gefixeerd is.

Wie als leuk beoordeeld wil worden, zal zijn aandacht naar buiten moeten richten. Nu kan het natuurlijk zijn dat u helemaal niets interessant vindt aan de wereld om u heen. Ook kan het zijn dat u geen oprechte betrokkenheid voelt bij mensen in het algemeen en bepaalde mensen in het bijzonder. In dat geval kunt u de vraag of u wel ooit leuk gevonden zal worden gewoon overslaan. Feit is namelijk dat andere mensen niets met u te maken willen hebben als u niet in hen geïnteresseerd bent. Zit u in de groep van mensen die wel belangstelling heeft voor de wereld om u heen, dan is diezelfde belangstelling de springplank naar het leuk-worden. Toch zijn er in diezelfde groep van betrokken vrouwen altijd weer types die hun eigen onzekerheid aanjagen met de vraag: ‘tja, maar wie zit op mij te wachten? ‘ Ook op deze vraag is het antwoord simpel: ‘niemand’. Andere mensen hebben wel wat beters te doen dan u achterna te lopen in de hoop dat u zich omdraait en een leuk gesprek aanknoopt. Zo werkt dat nu eenmaal niet. Maar ook al zitten mensen niet op u te wachten, blijven zij wel gevoelig voor aandachtige belangstelling. En daar ligt uw kans. Want iedere gestelde vraag met een ondertoon van ‘jij-lijkt-mij-wel-een-leuk-iemand’, zal onmiddellijk een gevoelige snaar raken. Net als uzelf willen mensen wel degelijk leuk gevonden worden. En zodra de mensen om u heen merken dat zij voor leuk-gevonden in aanmerking komen, dan zullen zij voorspelbaar met enthousiasme reageren. Mooi is ook dat iedere, willekeurige vraag effectief is, oftewel: het maakt niet uit wat u vraagt, belangrijker is dát u vraagt. Zo is ‘waar heb je dat jasje gekocht’ even goed als ‘heb je een gelukkige jeugd gehad’, hoewel die laatste vraag beter past bij iemand die u al iets langer kent.

Achter de vraag of u wel een leuk iemand bent, schuilt natuurlijk de universele angst om afgewezen te worden. Daar zit u dan weer niet op te wachten. Ik bedoel, die afwijzing. Maar dat hoeft ook niet. Een luisterend oor is altijd gewild.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • It's a great blog post and read it twice for better knowledge. This is an impressing article which gives us good thoughts and interests to read more article like the same.

  192.168.1.1
  26/08/2016 12:36
  (6 jaren geleden)

 • Thank you for sharing.

  directional coupler
  26/08/2015 05:53
  (7 jaren geleden)

 • leuk geschreven weer!

  didi
  21/04/2015 15:47
  (8 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie