Columns en Archief

Echtelijke ontrouw

20 July 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

Het met-een-ander-doen is wat doorgaans bedoeld wordt met echtelijk ontrouw. En menig huwelijkspartner zal wellicht heel trots kunnen vertellen dat hij nooit seksueel ontrouw is geweest. Maar die trots kan gelijk de prullenbak in. Want seksueel vreemdgaan is maar één vorm van ontrouw.

Alle andere vormen van ontrouw zijn net zo schadelijk voor het huwelijk, zo niet schadelijker. Zo kan de partner, zonder het met een ander te doen, ook gewoon seks weigeren. Met allerhande smoesjes (van hoofdpijn tot te moe) wordt lichamelijke intimiteit uit de relatie gehaald, waardoor de ander eindeloos mag twijfelen aan zijn begeerlijkheid. Over lichamelijkheid gesproken: de partner die elke vorm van dagelijkse aanraking (knuffelen, zoenen, hand-in-hand) uit zijn repertoire heeft geschrapt, is evengoed ontrouw; en laat de ander letterlijk in de kou staan. Fanatieke hobby’s, hobby’s waar alles en iedereen voor moet wijken zijn ook een vorm van ontrouw. Zo kan de partner het wel aannemelijk maken dat hij zijn vaste bridgeavond niet kan missen, maar reduceert daarmee zijn zogenaamde geliefde tot minder dan een deurmat. Ontrouw komt nog het meest voor in de vorm van luiheid: na ontslag het solliciteren op de lange baan schuiven, schulden oplopen door boekhoudkundige nalatigheid, langer blijven liggen als het gezin allang aan het ontbijt is, afspreken met een vriend als het huis nog een schoonmaakbeurt nodig heeft en lekker vervelend doen zodat de ander dan nog liever alleen naar het familieweekend gaat. Dit soort luiheid is pure sabotage, waardoor de ander altijd alleen de dagelijkse verantwoordelijkheden moet dragen. Ontrouw is ook aan de orde wanneer de partner onverschillig is in zijn bejegeningen: niet vragen hoe het de ander vergaat, geen tijd nemen om echt te luisteren, de computer/tv verkiezen boven een goed gesprek en domweg geen enthousiasme tonen als de ander, na een dag hard werken, het huis binnentreedt. Huwelijkse trouw betekent namelijk boven alles dat beide partners elkaar met de hoogste graad van respect en toewijding behandelen; en daarmee actief tonen dat hun liefdesband heilig is. Alleen op die manier kunnen ook de kinderen ervaren dat een relatie voor het leven iets heel moois en bijzonders is. En zo is het ook: samen door het leven doe je niet met iedereen.

Mensen zouden geen mensen zijn als zij, vooral de goede dingen des levens, mettertijd als vanzelfsprekend nemen. Maar om als ware, trouwe levenspartner in aanmerking te komen, mag u geen seconde de ander als inventaris beschouwen.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Maar om als ware, trouwe levenspartner in aanmerking te komen, mag u geen seconde de ander als inventaris beschouwen.

  192.168.l.l
  16/01/2018 17:07
  (5 jaren geleden)

 • Beetje makkelijk scoren bij je vrouwelijk publiek zo, of is het geprojecteerde zelfhaat?

  jiofi.local.html
  16/01/2018 17:06
  (5 jaren geleden)

 • Right here is a list of solutions readily available on myloweslife for workers.Making navigating via wide variety of myloweslife.Com solutions.

  lowes employee login
  08/01/2018 11:38
  (5 jaren geleden)

 • Mijn weinige relaties zijn allemaal stukgelopen op dit soort sabotage van hun kant. Erover praten was volstrekt zinloos

  192.168.1.1
  26/08/2016 12:19
  (7 jaren geleden)

 • Vrouwen zet je neer als een soort zichzelf opofferende

  192.168.1.1
  26/08/2016 12:18
  (7 jaren geleden)

 • www.meetadria.net

  www.meetadria.net
  24/07/2016 03:39
  (7 jaren geleden)

 • goed gedaan jongens, bedankt voor de post!

  192.168.1.1
  21/06/2016 14:40
  (7 jaren geleden)

 • Ik ben het volledig eens met deze column en ook de vele andere columns van dhr. Wijnberg.

  nederland
  11/12/2015 11:43
  (7 jaren geleden)

 • Maar om als ware, trouwe levenspartner in aanmerking te komen, mag u geen seconde de ander als inventaris beschouwen.

  breitling replica
  18/09/2015 04:29
  (8 jaren geleden)

 • Gast, de helft van je blogs gaan over wat voor luie, egoistische, zelfzuchtige, dommige en hypocriete wezens mannen wel niet zijn. Vrouwen zet je neer als een soort zichzelf opofferende, slimme, ontbaatzuchtige heiligen. Je bent dus gewoon een ontzettende seksist, als je zo stelselmatig negatief en kritisch over vrouwen zou praten zou je aan de hoogste boom worden opgeknoopt.

  Beetje makkelijk scoren bij je vrouwelijk publiek zo, of is het geprojecteerde zelfhaat? Echt schandalig hoe jij stelselmatig alle mannen over één kam scheert en neerzet als het stereotype uit de gemiddelde sitcom. Alsof er niet genoeg luie vervelende takkenwijven zijn en aardige, vriendelijke, hardwerkende mannen. Maar daar hoor ik je nooit over.

  Michel
  31/08/2015 10:38
  (8 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie