Columns en Archief

Duivelse bezetenheid

17 March 2008
Door: Jeffrey Wijnberg

In de middeleeuwen, toen begrippen als ‘neurotisch’, ‘depressief’ en ‘getraumatiseerd’ niet bestonden, werd iemand met afwijkend gedrag in een donkere kelder opgesloten of levend verbrand omdat hij door de duivel bezeten zou zijn. Tegenwoordig, nu begrippen als ‘behekst’, ‘vervloekt’ en ‘duivels’ in onbruik zijn geraakt, worden de meest afwijkende types keurig netjes behandeld met medicijnen en psychotherapie.

Zo bekeken zijn wij in de benadering en behandeling van mensen met emotionele stoornissen menselijker en beschaafder geworden. En dat is mooi. Maar wil dat zeggen dat het verschijnsel van duivelse bezetenheid niet meer voorkomt? Schrikt u niet: recent Gronings onderzoek toont aan dat 63% van de Nederlandse bevolking door de duivel bezeten is.
De kans dat u dat ook bent, is daarom levensgroot. Hoe u dat ontdekken kan? Door eerst ‘ja’ of ‘nee’ te antwoorden op de volgende tien vragen: 1) Heeft u één of meerdere slechte gewoontes (roken, drinken, snoepen), waarvan u denkt: ‘ik wil het eigenlijk niet, maar ik doe het toch’? 2) Heeft u regelmatig goede voornemens (vroeger naar bed, meer tijd besteden aan de kinderen, rustiger rijden in het verkeer), die u op de één of andere onverklaarbare manier niet voor elkaar krijgt? 3) Laat u zich, bij conflicten, meeslepen door een gevoel van onbeheersbare boosheid, waar u dan later weer spijt van heeft? 4) Heeft u soms de onbedwingbare neiging om uw levenspartner tegen te spreken, af te vallen of te kwetsen terwijl u, even later, niet meer weet waar het allemaal om ging? 5) Zegt u vaak ‘ja’ tegen mensen, waar u, bij nader inzien, gewoon ‘nee’ had tegen moeten zeggen, of juist andersom? 6) Wordt u wel eens betrapt op een leugen, een blunder of een andere vorm van sociale onachtzaamheid, die u niet anders kan verklaren dan met de woorden: ‘dan zal dat wel onbewust zijn gebeurd’? 7) Kent u de ervaring dat andere mensen zich van u afwenden, terwijl u zich helemaal van geen kwaad bewust bent? 8) Wordt uw leven overheerst door schulden, foute relaties en chaos, terwijl u, met de beste wil van de wereld, maar niet kunt vatten hoe het zover is gekomen? 9) Bent u ooit ontrouw geweest aan uw partner, en bleef u, na ontdekking, het overheersende gevoel houden er door de derde partij te zijn ingeluisd? 10) Komt u vaak te laat op afspraken, ook al gaat u toch op tijd van huis?
Heeft u meer dan vier vragen met ‘ja’ beantwoordt, dan bent u bezeten. En dat klinkt erger dan, bijvoorbeeld, een diagnose als ontwijkende persoonlijkheidsstoornis. Maar het moderne jargon kan niet verhullen dat u, als bezetene, niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor uw daden omdat u voortgedreven wordt door duistere machten. In dat licht zou de moderne hulpverlener weer moeten beschikken over rituelen van duivelse uitdrijving. Dat scheelt al die bezetenen een hoop psychotherapeutisch geklungel, en de illusie dat u met discipline en hard werken wat van het leven kunt maken.


Auteur: Jeffrey Wijnberg
Originele publicatie: de Telegraaf
Datum: ma 17 mrt 2008, 06:30


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Thank you for sharing.

    power divider
    26/08/2015 05:48
    (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie