Columns en Archief

Dokter is bezig

31 March 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Artsen, psychologen en andere gezondheidswerkers krijgen steeds minder bewegingsvrijheid. De trend is dat zij alleen maar gebruik mogen maken van genees-middelen die bewezen effectief (evidence based) zijn.

Zo kan een goed gesprek met de huisarts voor de patiënt stressverminderend zijn, maar als straks ‘een goed gesprek’ niet op de lijst staat van bewezen effectieve middelen, dan is de dokter in overtreding. En wordt ook niets meer vergoed. Ja, de gezondheidszorg wordt overspoeld met maatregelen die moeten voorkomen dat de behandelaar ‘zomaar wat doet’. Daarom krijgt de patiënt steeds vaker te maken met ‘protocollaire behandelingen’ of ‘op-maat-gesneden-procedures’. Op mijn vakgebied is het nu ‘de standaard’ dat een traumapatiënt behandeld wordt met EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), een techniek die met behulp van snelle oogbewegingen de herinnering aan het trauma intact laat, maar de emotionele heftigheid doet verdwijnen. Hoe het werkt, weet niemand. Dat het werkt wordt door de wetenschappelijke elite als bewezen verklaard. Probleem met deze voorgeschreven standaardbehandelingen is echter dat de hulpverlener zijn ervaring, zijn creativiteit, zijn intuïtie, zijn klinische blik, zijn vermogen tot patroonherkenning, zijn eigen (onbewezen) methodieken in de prullenmand kan gooien. Zo heb ik zelf, in de loop der jaren, een provocatieve aanpak van traumapatiënten ontwikkeld, waarbij de patiënt wordt uitgedaagd om zijn trauma juist te koesteren. In rap tempo gebeurt het tegenovergestelde. Ik ga u niet vermoeien met de technische details van mijn werkwijze, maar dat het werkt acht ik voldoende bewezen. Helaas voor mij: deze praktijksuccessen voldoen niet aan de wetenschappelijke norm. Met deze ontwikkeling lijkt het alsof hele slimme mensen bezig zijn de gezondheidszorg te willen verbeteren. Maar in wezen is er iets heel anders aan de hand, En hoe kan het ook anders: het gaat allemaal om geld. Omdat de hulpverlening straks alleen maar geldstromen krijgt toebedeeld voor behandelingen die officieel zijn goedgekeurd, gaat iedereen doen wat van bovenaf wordt gedicteerd. En dat alleen maar om financieel te overleven. Misschien heeft u het al gemerkt: allerlei alternatieve therapieën worden door uw verzekeringsmaatschappij niet meer vergoed. De reden die wordt gegeven is: niet bewezen als effectief. In werkelijkheid is het schrappen van de alternatieve hulpverlening een ordinaire bezuinigingsmaatregel. Dat de gezondheidszorg steeds duurder is geworden, weet iedereen. Dat er daarom bezuinigd moet worden, begrijpen burgers ook. En dat zij meer zelf zullen moeten betalen, is een logisch gevolg. Maar geld besparen door praktijkdeskundigen in een keurslijf te dwingen, zal op termijn de kwaliteit in de zorg vernietigen.

Voor de patiënt wordt een uitje in de gezondheidsindustrie steeds ziekmakender. Hij krijgt geen vakbekwame behandelaar meer, die hem recht in de ogen kijkt. De dokter heeft geen tijd voor een goed gesprek. Hij is op de computer bezig om zijn inkomen veilig te stellen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • With out doubt, I will visit this site again. i was looking the same but there was not any proper resource. I wanted to thank you for this great read! I am on the lookout for such information .

  Buyhairextensions
  30/12/2014 07:52
  (8 jaren geleden)

 • Hoezeer de regering ook zal zeggen dat het niet zo is, maar men koerst steeds meer af op een Amerikaans zorgstelsel.
  Bekijk de documentaire Sicko en je ziet de toekomst van de afhankelijke zorgvrager t.o.v. de zorgverzekeraar.
  deze bepaald nu al door welk ziekenhuis je wel of niet geholpen wordt, welk medicijn je wel of niet krijgt en uiteindelijk of je wel of niet behandeld mag worden.

  Rolf Rosier
  08/04/2014 16:17
  (9 jaren geleden)

 • Herkenbaar en goed dat je hier over schrijft. Het draait alleen nog maar om geld bij de overheid en grote gezondheidsinstellingen, Altrecht bv Terwijl de hulpverleners hun talenten niet meer kunnen inzetten. Jammer dat ook jij als zelfstandige hiermee te maken krijgt. Ik hoop dat er een ommekeer komt en ik hoop ook dat de goede psychologen en andere lieden die vanuit hun hart dit werk doen, met goede resutaten, zich hierdoor niet uit het veld laten slaan, en blijven.

  Angel
  03/04/2014 23:09
  (9 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie