Columns en Archief

Doe ik zo

20 February 2012
Door: Jeffrey Wijnberg

Mensen hebben het druk. Razend druk. Daarom ben ik allang blij als iemand zegt: ‘doe ik zo’. Ik bedoel, dat is tenminste een toezegging; een belofte die ooit eens zal worden ingewilligd. Dat betekent ook dat ik nooit moeilijk doe als die toezegging de volgende dag nog niet is verwezenlijkt.

Nee, ik ben een dankbaar mens tegenover eenieder die laat blijken dat hij mij tegemoet wil komen. En zeg nou eerlijk: zo dankbaar zou u ook moeten zijn. Over eerlijkheid gesproken: soms betrap ik mij er op dat ik toch een heel klein beetje ongeduldig kan worden. Dan ga ik zachtjes zeuren met opmerkingen als ‘wanneer is zo’ of ‘zeg niet ja, als je nee bedoelt’ en ‘eerst zien, dan geloven’. En dat kan natuurlijk helemaal niet. Mensen hebben zo hun eigen agenda en kunnen niet op stel en sprong van alles regelen, enkel en alleen maar omdat ik dat graag wil. Ook geeft het geen pas om allerlei psychologische stempels te drukken op deze lieden en het feit dat afspraken niet worden nagekomen. Zo heb ik zelf wel eens de heimelijke gedachte dat doe-ik-zo-mensen een ontwikkelingsstoornis hebben, alsof zij zijn blijven steken in de kindertijd en geen verantwoordelijkheid kunnen dragen voor de verplichtingen die ze wel zijn aangegaan. Ook koester ik wel eens de gedachte dat deze lieden het leuk vinden om machtspelletjes te spelen; dat zij alles uitstellen om te laten voelen dat zij niet voor het karretje gespannen willen worden; een praktische vertaling van het principe: ‘alleen omdat jij mij dit opdraagt, doe ik het juist niet’. Kijk, dat soort overpeinzingen zijn gewoon flauw, al was het alleen maar omdat het getuigt van wantrouwen. Bovendien laat de werkelijkheid zien dat er twee soorten mensen zijn: de denkers en de doeners. De denkers doen in hun verbeelding zoveel, dat zij aan het feitelijk uitvoeren niet toekomen. De doeners hebben geen verbeelding omdat zij alleen maar doende zijn, oftewel: ieder soort heeft zo zijn eigenaardigheden zonder dat de één zich boven de ander hoeft stellen. De doener is geen beter mens dan de denker al gedraagt hij zich vaak wel zo. Ik bedoel, alleen maar omdat de doener zo veel gedaan krijgt wil niet zeggen dat de denker een slecht mens is. Nee, de denker zal meer dan eens ervaren dat problemen zich vanzelf oplossen; dat hij zich mag prijzen dat hij het geduld had om juist niets te doen. Want opschieten is de mantra van deze tijd, waardoor de doeners er, qua imago, veel beter van afkomen.

Wordt u daarom niet op uw wenken bediend, raak dan niet gelijk van de kook. De doe-ik-zo-mensen liggen in bad. En ik denk altijd: ‘dat moet je maar kunnen’.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Amazing stuff! After reading this post I want to say that you have created very interesting post. Keep doing the great work up.
  <a href="https://masterdrycleaner.co.uk">Laundry near me </a>

  John
  15/03/2018 10:50
  (5 jaren geleden)

 • Really nice and interesting post. I was looking for this kind of information and enjoyed reading this one.
  <a href="https://masterdrycleaner.co.uk">Laundry near me </a>

  John
  15/03/2018 09:23
  (5 jaren geleden)

 • Moving all over the world is not that easier without the help of Navigational Aids like maps.

  mapquest gps
  24/01/2018 07:25
  (5 jaren geleden)

 • Download Xender Latest Version 3.9.0829 for Android. Download xender app for android.Among the many file sharing apps available for the smartphones, the Xender APK is something that requires a special mentioning.

  Xender App
  06/11/2017 07:15
  (5 jaren geleden)

 • First download, the Siri for Android APK File from here.We will here review some of the best Siri for Android apps which can be a good alternative of Siri for Android phones.

  Siri For Android
  12/10/2017 10:46
  (5 jaren geleden)

 • Boek; De kunst van het kwetsen.
  Goede afbeelding.
  En ik lees nooit !
  En weet dus ook weinig ,..mensen ketsen graag,hebben er soms lol in sommigen.

  Zij weten niet wat het een ander kan doen.
  Na zoveel jaren ,weet ik wat Ik moet doen !

  Een collega was altijd aan het kwetsen,stond zij in de etalage en riep ! : " Pffffff ik geloof dat ik zwanger ben

  Ik om de hoek kijkend en zei : " och! van een vuilnisbakken ras ! : met een spottend lachje .

  Nou je had eens moeten horen !!!
  Storm !
  En ik dacht ; zo ..weer een rotte appel minder "

  Nu de anderen nog,er zaten nog een paar kwetsers ,mijn tijd komt nog !

  Ik wacht tot de tijd rijp is..

  Mia
  09/03/2012 08:29
  (11 jaren geleden)

 • Drukke mensen gewoon voor laten gaan !

  Je kan je beter niet laten drijven..want dan krijg je onnodige stress..Het is maar wat je belangrijker vindt .

  Mia
  08/03/2012 23:36
  (11 jaren geleden)

 • De oplossing is vaak een deel van het probleem...

  Jan Kok
  20/02/2012 08:39
  (11 jaren geleden)

 • De oplossing is vaak een deel van het probleem...

  Jan Kok
  20/02/2012 08:38
  (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie