Columns en Archief

Diagnose-hoos

17 February 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Het aantal psychiatrische diagnoses zal in Nederland explosief toenemen. Hoe ik dit weet? Simpel: alleen met een erkende psychiatrische diagnose kunt u de kosten van behandeling bij een psycholoog vergoed krijgen. U krijgt dan een behandelingspakketje, variërend van 4-12 gesprekken. Opschieten, dus.

Bent u dan toch niet uitbehandeld? Jammer dan. Volgende patiënt. Diagnose-loze mensen moeten zelf in de geldbuidel tasten. Wie deze besparingsmaatregel verzonnen heeft, weet ik niet. Maar het moet iemand zijn geweest met de diagnose: irrationele persoonlijkheidsstoornis. En aangezien dit geen erkende psychiatrische diagnose is, zal hij –jammer genoeg- nooit voor betaalde zorg in aanmerking komen. Zo heeft Nederland iemand met een niet-erkende psychiatrische stoornis die bedacht heeft dat alleen erkend gestoorde mensen een behandeling krijgen die, bij aanvang, gelijk afgerond moet worden. Voor een mini-behandeling moet u dus wel een diagnose willen hebben. Gelukkig is er de wereld aan diagnoses en kunt u in samenspraak met uw huisarts bijvoorbeeld kiezen uit: querulantenwaan (ruziezoeker), erotomanie (ingebeelde liefdesrelatie) en verzamelzucht. Opvallend aan deze psychiatrische diagnoses is dat zij verdacht normaal lijken. Iedereen heeft wel een buurman die ruzie zoekt, die denkt dat hij Mister Wonderful is en die zijn huis vol propt met overbodige spullen. Maar vergis u niet. Mensen met gewone levensjeuk zoals huwelijksellende, collega-stress of een lichte vorm van waar-doe-ik-het-allemaal-voor worden geacht om een paracetamolletje te slikken, een rondje te gaan joggen of een zelfhulpboek van de bibliotheek te lenen. Deze ontwikkeling zal er uiteindelijk toe leiden dat iedere Nederlander een erkende diagnose krijgt. Want de mensen met een diagnose worden zo slecht behandeld dat zij er nooit vanaf komen. En de mensen zonder diagnose worden geestelijk helemaal verwaarloosd waardoor zij, als vanzelf, gestoord genoeg raken om in aanmerking te komen voor een diagnose. De doorsnee piekeraar wordt obsessief-compulsief, de gewone man met het korte lontje ontwikkelt een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis en de normale stresskip krijgt een burn-out. Als iedereen met zijn diagnose behandeling zoekt, hoe minimaal ook, dan wordt het vergoedingssysteem onbetaalbaar. En dat is natuurlijk de bedoeling, waardoor de gang naar de betaalde psycholoog afgeschaft kan worden. Als het zover komt- en het komt zover- dan zal het hebben van een diagnose niets meer waard blijken. Op slag zal heel Nederland dan weer een volk zijn met gewone mensen die het af en toe een beetje moeilijk hebben. Wie dan zo gek is om met een psycholoog te willen praten, moet er dan maar zelf voor dokken. En zo was het ook; veertig jaar geleden.

Maar ik loop op de zaken vooruit. Vooralsnog is dit jaar het jaar van de diagnose. En ik zeg: haal er eentje op bij uw huisarts. Want, als iedereen dat meteen doet, dan zijn we volgend jaar weer allemaal gewoon prettig gestoord.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • There are aswell kids admeasurement jackets for children. Coats are absolutely fashionable and adequate to use.

  Moncler outlet
  17/09/2015 05:38
  (7 jaren geleden)

 • stress is naar mijn mening de grootste oorzaak van (lichamelijke) ziekte.
  een slecht functionerend mens is een brok stress voor zichzelf maar ook voor zijn naasten, die daardoor ook in welzijn op lager niveau gaan functioneren.
  Domino effect noemt men dat.
  Maar het enige domino effect dat de overheid ziet is bankengraaigedrag en crisis, maar ook daar weigeren ze in te grijpen en de boel gezond te maken.

  Rolf Rosier
  19/02/2014 08:23
  (9 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie