Columns en Archief

Diagnose als geloof

13 February 2012
Door: Jeffrey Wijnberg

Laat er geen misverstand over bestaan: wie één of andere aandoening heeft, is niet te benijden. Gezondheid van lichaam en geest is iets wat ik iedereen gun. Zelfs al zou ik een ergste vijand hebben, dan zou ik hem nog geen ‘diagnose’ toewensen. Tegenstrijdig genoeg zijn er toch mensen die hun kwaal omarmen.

Sterker nog, er is een karakteristieke groep in onze samenleving die zijn ziekte als een geloof belijdt. In dat geval is het oppassen geblazen. Want, één verkeerd woord en de gelovige voelt zich tot in het diepst van zijn ziel gekrenkt. Neem Marisse. Zij heeft, wat iedereen mag weten, een milde vorm van CJV, of: chronisch jeuk onder de voeten. Begrijpelijkerwijs is dit zeer hinderlijk, vooral omdat zij op zeer ongelegen momenten haar voeten moet luchten en insmeren. Soms zijn de jeukaanvallen zo erg dat zij zich ziek moet melden van het werk al was het alleen maar om zich niet te hoeven verantwoorden voor haar afwezigheid tijdens vergaderingen. Zoals dat met gelovigen gaat, belijdt zij haar ziekte vooral in de privésfeer terwijl zij in het openbaar met opvallend gekleurde kousen en speciale gatenschoenen rondloopt. Over mensen die, uit beleefdheid, geen acht slaan op haar voetenkleding zegt Marisse: ‘mensen doen soms net alsof ik een besmettelijke ziekte heb, kijken met opzet langs mij heen alsof ik er niet echt toe doe’. Over mensen die, met beleefde aandacht, een compliment geven over haar voetenkleding zegt Marisse: ‘wat kunnen mensen schijnheilig doen, zogenaamd leuk doen terwijl het overduidelijk is dat zij mij afkeuren; dan heb ik nog liever dat zij niks zeggen’. Over mensen die, met enige betrokkenheid, informeren naar haar voetenkleding en bijbehorende kwaal zegt Marisse: ‘ik zit echt niet op een kruisverhoor te wachten; onderhand heb ik er genoeg van om me te verdedigen; niemand begrijpt ooit echt wat het allemaal voor mij betekent’. Over mensen die meeleven door een suggestie te doen zoals ‘heb je wel eens voetreflexmassage geprobeerd’, zegt Marisse: ‘doktertje spelen zonder diploma is tegenwoordig een nieuwe hobby; ik kan dat soort mensen wel uitkotsen’. Dan is er een enkeling die de euvele moed heeft om iets psychologisch te zeggen zoals ‘misschien staat de jeuk wel voor alles waar je je aan ergert in andere mensen’. Kijk, dan voelt Marisse zich helemaal niet meer serieus genomen omdat haar geloof als inbeelding wordt weggezet. Ondertussen heeft Marisse haar handen vol aan het verkondigen van de waarheid over CJV door felle discussies te voeren met ongelovigen op internet.

Gezond-zijn is iets wat voor iedereen het meest begeerd lijkt. Toch kan de mens in het ziek-zijn een ‘way of life’ vinden. Zie het maar als een passie die het gevoel kan geven onbegrepen uniek te zijn.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Een zeer ernstige huidaandoening....ik kan er niet overuit ! Ik ben boos !!

  en verdrietig !! De kerk kegt mij het zwijgen op terwijl ik door hen geestelijk verkracht werd,demonen.
  En gemarteld in het zichbare ,gepest !!

  Zij zijn niet goed wijs ,een plank voor de kop !,,,

  Als kind waren zij alles voor mij,ik hield van ze !
  God heeft mij anders laten zien,en toen kwam ik achter een ander geheim en nog een geheim en toen nog een heel groot geheim....

  En dit liegt er niet om .....Ik heb geen mensen die luisteren of je begrijpen

  Mia
  01/03/2012 23:40
  (11 jaren geleden)

 • Onze arts is ziekelijk,hij heeft een psychiater nodig
  maakt mensen zieker dan ze zijn.
  Wij zijn patiënten wij zijn leken. Maar deze arts vraagt wat wij met onze kwaal willen...weten wij het !?

  Dan verkeerde medicatie s de zilverstift .Het werd een ramp !!...

  Mijn dochter zonder invloed van ons ,heeft zich over laten schrijven,het gaat nu veel beter met haar,

  Deze arts is heel erg onzeker !..

  Mijn dochter zegt ,Mama,deze dokter is een aardige man,maar heeft het verkeerde beroep gekozen.Dan springen de tranen in mijn ogen.
  Dat zij dit zegt,..toont toch iets.

  Mia
  01/03/2012 13:44
  (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie