Columns en Archief

Deprimerend enthousiast

08 November 2010
Door: Jeffrey Wijnberg

Ergens helemaal voor gaan: zo wordt vandaag de dag het gevoel van enthousiasme verwoord. Het gaat om een gemoedstoestand die als zeer positief wordt beschouwd en geassocieerd wordt met vreugdekreten en lachende gezichten. Enthousiaste mensen lijken zelfverzekerd, ondernemend en gelukkig.

En in de meeste gevallen is dat ook zo. Immers, wie gepassioneerd bezig is, heeft domweg geen tijd te verliezen aan somber getwijfel. Toch heeft enthousiasme een problematische kant; een negatief verschijnsel waarvan de enthousiasteling, juist door zijn enthousiasme, zich niet bewust is. Want, het eigen gevoel van enthousiasme mag dan positief zijn, voor anderen is zoveel animo dwingend en egocentrisch van smaak. Denk alleen maar aan de enthousiaste verhalen van vrienden over hun vakantie. Eén kort verhaaltje is nog net te verwerken, maar als iemand blijft doorkwetteren over zijn belevenissen, dan is er al gauw sprake van ‘overkill’. Uiterlijk blijven de toehoorders beleefd, maar innerlijk hebben zij allang afgehaakt. Een ander probleem is dat enthousiasme net zo sfeerbepalend is als chagrijn. Wie kent niet die altijd fluitende collega die zijn vrolijkheid aan iedereen opdringt? Dan is enthousiasme als een machtsgreep, die automatisch weerstand oproept. Niet zelden zal men met een boog om de vrolijke Frans heenlopen en geïrriteerd de gedachte koesteren: ‘Mooi dat je zo blij bent, maar val mij daar niet mee lastig’. Op de lange termijn lopen enthousiaste mensen het risico om overspannen te worden. Door hun eigen geestdrift wordt meer op het spreekwoordelijke bordje geschept dan te verteren is. Bovendien, wie enthousiast is, krijgt als vanzelf meer werk toegeschoven door zijn omgeving. Anderen zullen meer dan eens denken: ‘Als je toch niet stil kunt zitten, dan mag je mijn portie er ook bij hebben’. Enthousiast-zijn mag dan energie opwekken, om enthousiast te blijven wordt ook veel energie verbruikt, waardoor mensen vroeg of laat zichzelf uitputten. Er zijn dan ook veel dertigplussers die zich op een dag afvragen: ‘Waar is mijn gebruikelijke enthousiasme toch gebleven?’ Het antwoord is onthutsend simpel: die is op. In huiselijke kring zijn het vooral de mannen die steeds stiller worden. Hun enthousiasme wordt meer dan eens ondermijnd, omdat zij door hun vrouw als te bepalend worden ervaren. Begrijp me niet verkeerd: een enthousiaste man is leuk. Maar voor de vrouw is zijn eeuwige geldingsdrang en zielsverrukking reden om in te grijpen, vooral wanneer hij weer eens van die onzinnige plannen heeft die veel te veel geld kosten. Enthousiaste vrouwen zijn zeldzamer: zij denken liever eerst na, voordat zij met hun armen gaan zwaaien.

Het zal u inmiddels niet verbazen dat bevlogen mensen ook veel jaloezie opwekken. De passievere medemens heeft nu eenmaal een bloedhekel aan iedereen die hem een levendige spiegel voorhoudt van zijn eigen onvermogen, oftewel: ook enthousiasme kan deprimeren.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Any tragedy during Pakistan continues to worsen mainly because relief equipment and facilitate fall far in need of what is desirable. More facilitate is anxiously needed when the potential for many fatalities starts out to loom.

  National drink of Pakistan
  17/08/2016 12:28
  (5 jaren geleden)

 • I was looking for this information, thanks for the post!

  192.168.1.1
  12/03/2016 17:30
  (6 jaren geleden)

 • One of the most often asked questions in the contemporary world is 'What is the meaning of science and technology?' Man is innovative in nature. The ability of man to create and change the shape of that which he has created is what sets him apart from other organisms.

  scientific technology
  03/12/2014 07:28
  (7 jaren geleden)

 • Most people have a beloved pet in their home, which in most cases is a dog. While we are seeking companionship without canine, we also want them to protect our households from any potential harm.

  para watch dogs
  03/12/2014 07:27
  (7 jaren geleden)

 • Believe it or not the overall physical appearance of our pets can also shape the way that they feel. A clean and fresh pet is definitely a happy pet.

  ultimate pets
  03/12/2014 07:27
  (7 jaren geleden)

 • It's not hard to know in the event that most members of the family are as well hot, they are able to complain about this quite nicely. What concerning the pets? How can you know once they are as well hot and so what can you do to safeguard them?

  hotpet.org
  01/12/2014 11:53
  (7 jaren geleden)

 • Company theories appear to be in the realm almost all their own, but exactly what they are is an additional matter completely. The concept behind a company theory is really a situation or even result that's been proven true again and again in numerous business configurations.

  businesstheory.org
  01/12/2014 11:52
  (7 jaren geleden)

 • Ik ben heel blij dit stukje van u te hebben gelezen, want, hoewel voor mij herkenbaar, heb ik toch altijd gedacht dat het aan mij lag. De hysterische vrolijkheid (als ik het zo mag uitdrukken) kom je met regelmaat tegen (in verschillende gradaties). Uiterlijk glimlach ik maar een beetje; vaak hebben deze mensen het toch niet in de gaten wanneer je niet veel terug zegt. Bijvoorbeeld (non) verbaal laten blijken dat het je irriteert, legt alleen maar de aandacht op jezelf en geeft deze persoon de gelegenheid om jouw aanwezigheid of somberheid te benadrukken (terwijl je dat helemaal niet bent). Dus voordat je het weet, ben je jezelf aan het verdedigen (nee hoor, echt waar, alles gaat goed met mij. Nee, ik blijf glimlachen, zeg zo nu en dan iets en sluit mij voor de rest af van deze vermoeiende persoon. Ik heb eens een collega gehad die zo'n brok energie was, dat ik haar bij wijze van spreken de lift uit voelde komen. Ik zette mij dan onbewust (?) even mentaal schrap want vanaf het moment dat ze kamer binnenkwam, dan ging het geluid aan en dat hield voor de acht uur daarna ook niet meer op. Het ene onderwerp na het andere onderwerp werd afgevuurd; het was soms bijna onmogelijk bij te houden waar het over ging. Ze stelde tussendoor ook altijd heel veel vragen en op elk antwoord kreeg ik extreem blije reacties; zelfs wanneer ik haar vraag beantwoordde wat ik die avond ging eten. "Ooohoooo andijvie??!!! Wat lekkerrrrrrrrrrr!!!" En ja, ook continue werk op zich nemen en naar haar toe trekken. Ook wanneer het om mijn werk ging (onder het mom mij te willen helpen). Wanneer iemand mij iets vroeg, gaf zij antwoord. Ik liet haar maar gaan. Hoe drukker zij was, hoe meer ik afstand nam zonder mezelf af te zonderen. Dat is niet altijd eenvoudig maar je leert wel veel over jezelf (afweging te maken tussen wat er echt toe doet en wat niet) en daardoor word je innerlijk een stuk rustiger.

  India
  20/09/2011 19:32
  (10 jaren geleden)

 • Ik ben erg enthousiast over dit blog!

  Journalinda
  17/08/2011 14:01
  (10 jaren geleden)

 • Geweldig. Twee reacties maar liefst.
  De Grote Meester heeft gesproken, en u mag er uw reactie onder plaatsen.

  Enthousiasteling.
  14/11/2010 00:11
  (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie