Columns en Archief

Depressie als noodzaak

20 juli 2009
Door: Jeffrey Wijnberg

Wie ooit een depressie heeft overleefd, kan deze episode bijschrijven als de donkerste bladzijden in zijn leven. Het is een psychische ziekte die onderhand epidemische vormen aanneemt.

De belangrijkste factoren die deze explosieve toename kunnen verklaren zijn: de mentale druk die mensen ervaren om te moeten presteren, de overweldigende hoeveelheid indrukken die mensen moeten verwerken, als ook de immense emotionele energie die nodig is om in het drukke en snelle sociale verkeer overeind te blijven. Iedereen doet zijn best om mee te komen in een wereld die steeds veeleisender is. Maar net als moeder aarde heeft ook de individuele mens geen onbeperkte voorraden energie tot zijn beschikking. Daarom is een energiecrisis in de vorm van een depressie soms pure noodzaak.

Het is een ziekte die de mens dwingt om een pas op de plaats te maken. Zijn tred wordt langzamer, zijn denken stokt, het geheugen wordt slechter, de eetlust neemt af, waarbij zelfs het zetten van een kopje thee als een geweldige krachtsinspanning wordt ervaren. Alle stofwisselingsprocessen in het lichaam vertragen, waardoor op geestelijk vlak geen enkel plezier meer te beleven valt. Zoals gezegd: het doormaken van een depressie is geen sinecure. Desondanks is het van belang dat de depressieve pati‘nt zichzelf ervan doordringt, met het laatste beetje nuchtere besef dat hij nog heeft, dat zijn ergste lijden een noodzakelijk lijden is. Dit besef is zo belangrijk, omdat elk verzet tegen zijn lijden de depressie alleen maar aanwakkert. Elk beetje reserve-energie die de depressieve pati‘nt aanboort om zich over zijn passiviteit en zwaarte heen te zetten, zal met een geweldige terugslag worden afgestraft.


Ook hardlopen als anti-depressief middel is daarom een slecht idee. Nee, hoe moeilijk het ook is: de pati‘nt kan alleen maar beter worden als hij zijn ziekte kan ondergaan als een noodzakelijk kwaad. Het klinkt tegenstrijdig, maar een depressie is het natuurlijk medicijn die het lichaam produceert als bescherming tegen alles wat de pati‘nt te veel is geworden. Zo is de ziekte eigenlijk de genezing. Door het houden van langdurige rust, het vermijden van sociale prikkels en het beoefenen van geduld, kan het gebrek aan energie langzaam maar zeker worden opgebouwd. En is er dan ineens een dag waarop alles weer net zo goed voelt als in betere tijden, dan mag de gevoelde energie niet met impulsieve activiteiten weer worden verkwanseld. Voor gezinsleden en andere dierbaren is het eveneens een kwelling om de pati‘nt in zijn depressie te moeten meemaken. Ook van hun wordt het uiterste gevraagd aan begrip, geduld en gepaste afstand.

Natuurlijk kan met moderne geneesmiddelen (antidepressiva) en individuele psychotherapie de depressieve pati‘nt sneller uit zijn lijden worden verlost. Toch zal de pati‘nt alleen blijvend kunnen herstellen als hij langzaam leert leven.

j.wijnberg@home.nl

www.psycholoogwijnberg.nl

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • That tragedy on Pakistan is constantly on the worsen simply because relief components and enable fall far except what important. More enable is seriously needed given that the potential for lots of fatalities starts off to loom.

  National drink of Pakistan
  17/08/2016 12:14
  (3 jaren geleden)

 • Be sure you push the following buttons on your computer keyboard - Windows key and R.

  frio
  16/08/2016 23:01
  (3 jaren geleden)

 • You will notice some network data it's also important to find the Default gateway.

  frio
  16/08/2016 23:00
  (3 jaren geleden)

 • If, somehow, this particular tutorial made it simpler for you to repair the problem you've had we assure you that you can solve other similar problems if perhaps they occur.

  frio
  16/08/2016 03:06
  (3 jaren geleden)

 • This post shares something important regarding the benefits of modern medicines. I think individual psychotherapy has also an important role. Just go through this article and try to understand the benefits!

  snoring remedies
  17/06/2016 06:24
  (4 jaren geleden)

 • Depression has become a big issue for the teenagers these days. Many teenagers face the issue of depression and related problems and the sad part is that many of these cases go unnoticed. Thank you for sharing this useful post

  hotel catalina
  06/04/2016 05:59
  (4 jaren geleden)

 • I truly like your style of blogging. I tag it to my favorites internet site list and will be checking back soon. Please check out my web site also and let me know what you think.

  http://vanitadini.blog.com
  01/02/2016 04:33
  (4 jaren geleden)

 • Hey that was great to read. Thanks for the great post .Loved every part of it.

  http://www.kiwibox.com/adyanoa/blog
  01/02/2016 04:32
  (4 jaren geleden)

 • Pretty cool post. It’s really very nice and useful post.Thanks for sharing this with us!it’s my first visit.

  http://ichisani.blog.fc2.com
  01/02/2016 04:31
  (4 jaren geleden)

 • Advantageously, the article is really the best on this notable topic. I harmonize with your conclusions and will thirstily look forward to your approaching updates

  http://sadaichinoah.blog.com
  01/02/2016 04:31
  (4 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie