Columns en Archief

Denk als man

22 September 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Het zijn de vrouwen die het moeilijk hebben. Mannen niet. Ze komen wel op mijn spreekuur, maar zijn met één degelijke oplossing al tevreden; als zij al ergens een probleem in zien. Vrouwen hebben meer tijd nodig. Voor hen is alles ingewikkeld; en zien achter elke oplossing altijd weer een nieuw probleem.

 De vrouwelijke verzuchting is daarom maar al te vaak: ‘hoe kan ik nu toch eindelijk eens gemakkelijker leven.’ Tja, gemakkelijker leven. Als vrouwen dit op hun wenslijstje hebben staan, dan schiet ik altijd in de lach. En dat, omdat het niet kan. Ik bedoel natuurlijk dat het voor een vrouw niet kan. Of zij moet leren denken als een man. Nu wordt vaak beweerd dat een vrouw alles zou moeten kunnen wat een man ook kan. Voor de vrouw die dat gelooft, is er dan nu een mooie uitdaging. Leer denken als een man en het leven is een peulenschilletje. De vraag is dan nu: wat is zo uniek aan het denken van de man? In de eerste plaats hanteert hij het nuttigheidsprincipe, oftewel: hij denkt alleen maar na als hij er daadwerkelijkheid iets mee bereikt. Zo kan hij wel nadenken over alles waar hij geld mee kan verdienen om zijn leven te veraangenamen. Met dat geld koopt hij zijn comfort om er vervolgens niet meer over na te denken. De buit is binnen. Klaar, over. Vragen als ‘hoe sta ik in mijn relatie’ of ‘heb ik een vorm van geestelijke balans bereikt’ en ‘ben ik wel een goed mens’ schuift hij als onzinnig terzijde. Hij denkt: ‘ze zijn toch niet te beantwoorden en je koopt er niets voor’. In het verlengde hiervan is ook dat de man in oplossingen denkt, oftewel: is er geen oplossing dan is het probleem ook niet de moeite waard. Voor hem is daarom het praten over zijn gevoelsleven, als een manier om uiting te geven aan de belevenissen van de dag, volstrekt overbodig. Praten om te praten, lost niets op; een vorm van nutteloze tijdsvulling. Weer in het verlengde hiervan is het gegeven dat de man pragmatisch denkt, oftewel: is er wat te doen, prima; zo niet, dan hoeft er ook niet meer over nagedacht te worden. Daarom zijn gesprekken over wat geweest is of wat de toekomst brengen zal voor hem verspilde energie. Een terugblik op het leven heeft hij niet; en pensioenplannen evenmin. Voor hem is het alleen maar belangrijk of hij genoeg te doen heeft om niet overgeleverd te zijn aan het denken.

Menig vrouw zal denken: ‘als dat het mannelijk denken is, dan stelt het ook weinig voor’. Precies! En tegelijkertijd is dat zijn geheim. Want hoe minder hij denkt, des te meer er voor haar overblijft.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • good, I've been looking for

  192.168.1.1
  26/08/2016 13:46
  (6 jaren geleden)

 • The actual tragedy within Pakistan is constantly on the worsen because relief materials and help fall far lacking what is needed. More help is frantically needed since the potential for an incredible number of fatalities starts to loom.

  National drink of Pakistan
  17/08/2016 13:06
  (6 jaren geleden)

 • leuk artikel weer!

  didi
  25/09/2014 14:36
  (8 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie