Columns en Archief

De zelfmoordterrorist

03 December 2012
Door: Jeffrey Wijnberg

Het kan een jongen of een meisje zijn; een man of een vrouw. De zelfmoordterrorist is van alle leeftijden. In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, is hij niet echt berekenend. Het is eerder de onverschilligheid wat opvalt; dat hij geen enkel besef heeft van de ellende die hij veroorzaakt met zijn doodswens.

Erger nog: op zijn gedrag aangesproken zou hij niet eens toegeven dat hij een bom legt onder het normale sociale verkeer. Nee. Dat hij geen lichtend voorbeeld voor anderen wil zijn, laat hem volstrekt koud; en gaat zijns weegs alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Vaak wordt gedacht dat hij, in het geheim, allerlei voorbereidingen treft om tot zijn daad te komen. Maar, ook dat is niet waar. Dagelijks trekt hij er juist onvoorbereid op uit; en lijkt zich niet druk te maken over het moment dat het gierend uit de klauwen loopt. Nu wordt bij het woord ‘zelfmoordterrorist’ meestal de associatie gelegd met een moslim-extremist of een ander soort fanatiekeling ergens in het buitenland. Het trieste feit is, echter, dat ook in Nederland het zelfmoordterrorisme welig tiert; en het is geen tak van sport waar speciale trainingskampen voor zijn. Het gaat juist om lieden zonder zelfdiscipline die de weg van het gezonde verstand gewoon kwijt zijn. Geen wonder dat vooral onder jongeren met een anti-maatschappelijke houding er elk jaar weer een nieuwe lichting zelfmoordterroristen te vinden is. Specifiek voor deze dreiging in Nederland is dat vooral de argeloze automobilist gevaar loopt. Op elk ongewenst moment kan een brave chauffeur de schrik van zijn leven krijgen; en pas bij thuiskomst tot het besef komen dat hij er, puur door toeval, zonder kleerscheuren vanaf gekomen is. Want, de Nederlandse zelfmoordterrorist is een sluipschutter, die met zijn eigen leven als inzet, ineens opduikt; en er vooral schik in lijkt te hebben dat hij willekeurige tegenliggers weet te ontregelen. En hiermee kom ik op het punt aan waar het bij het terrorisme in het algemeen, en zelfmoordterrorisme in het bijzonder, veelal om gaat: angst creëren waardoor de goedwillende burger, bij voortduring, in een sfeer van onveiligheid leeft. Vreemd is wel dat in onze samenleving de zelfmoordterrorist niet extra in de gaten wordt gehouden. Het heeft er zelfs soms de schijn van dat hij juist een bijzondere, heilige status geniet. Natuurlijk, hij wordt wel eens nagewezen of nageroepen, maar daar is ook alles mee gezegd. Hij beweegt zich gewoon onder de mensen, terwijl iedereen weet dat het elk moment mis kan gaan.

Het is vooral in deze tijd, wanneer de dagen korter worden en de nachten langer, dat de zelfmoordterrorist zich manifesteert. Hij pakt zijn wapen uit het schuurtje. En daar gaat hij dan: de fietser zonder licht.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Het gaat juist om lieden zonder zelfdiscipline die de weg van het gezonde verstand gewoon kwijt zijn.

  Assignment Help
  31/03/2016 06:12
  (7 jaren geleden)

 • Economische stagnatie in het Midden-Oosten feeds terrorisme, niet als gevolg van armoede, maar vanwege een gebrek aan kansen en hoop voor een betere toekomst, vooral onder de jongeren.

  Trouwjurken
  10/10/2013 10:31
  (9 jaren geleden)

 • en dan te weten dat onze overheid dit terrorisme steunt door hen verzekeringstechnisch een 'status aparte' te geven.

  want ook al is deze schuldig, betalen mag de ander.

  Rolf Rosier
  09/12/2012 10:39
  (10 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie