Columns en Archief

De lach

11 September 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

In tegenstelling tot emoties als angst, verdriet en boosheid, wordt de lach als oppervlakkig gezien. Zelfs onze eigen goedlachse premier Rutte wordt weggezet als iemand zonder diepgang. En dat is onterecht. Want de lach heeft veel meer betekenis dan menigeen denkt.

Zo zal de mens, als vanzelf, een glimlach op zijn gezicht toveren wanneer hij zijn medemens een warm hart toedraagt. Met zijn lach zoekt hij openheid om op die manier meer verbinding te kunnen ervaren. Echte vriendschap wordt altijd ervaren in een sfeer waarin mensen hartelijk om elkaar kunnen lachen; en dan misschien nog wel het meest om zichzelf. En dat brengt mij automatisch op het onderwerp van zelfspot: wie hartelijk om zichzelf kan lachen en nog het meest om zijn eigen fouten, zijn eigenaardigheden en zijn wispelturigheden, heeft het belangwekkende vermogen tot relativeren; een vaardigheid die het net iets gemakkelijker maakt om het leven aan te kunnen. Dit fenomeen is ook van cruciaal belang in liefdesrelaties: stellen die met elkaar, om elkaar en door elkaar kunnen lachen, zullen niet alleen meer plezier en intimiteit ervaren, maar ook meer kans van slagen hebben om de relatie toekomst te geven. Zo bekeken is de lach ook een sterke uiting van vertrouwen in de ander: vertrouwen in andermans kunnen, vertrouwen in de welwillendheid van de ander en vertrouwen in andermans tegemoetkomendheid. Een ieder die dit gegeven onderschrijft, zal ook beseffen hoezeer de lach een uiting is van respect voor de ander: respect voor hoe hij als mens is, respect voor zijn kwaliteiten als ook voor zijn evidente beperkingen, als ook respect voor zijn waarde als gesprekspartner. Als een vrouw lacht dan krijgt zij een uitstraling die onweerstaanbaar is; en kan zij zelfs de meest dwarse lieden, als aan een onzichtbaar touwtje, meenemen in haar vrolijke gemoed. Opvallend is ook dat veel van mijn vakbroeders meer aandacht geven aan negatieve emoties, alsof dat meer onthult over de persoon dan zijn vermogen om te lachen. Want het is juist door de lach dat de mens kan ervaren hoe sterk en daadkrachtig hij is. En geloof mij: de mens is nog altijd veel veerkrachtiger dan dat hij kwetsbaar is. Nooit heb ik kunnen vermoeden hoe belangrijk, hoe effectief en hoe verbindend de lach kan zijn in de psychologische hulpverlening. Lachen is niet alleen gezond. De therapeutische lach zorgt er ook voor dat de patiënt ervaart dat hij niet alleen staat in een wereld vol onzekerheden. En de lachende therapeut heeft ook leuker werk.

Na gedumpt te zijn, sprak een patiënte van mij over haar liefdesverdriet, waarop ik quasi ernstig vroeg: ‘hoeveel kostbaar verdriet is die jongen eigenlijk waard?’ Door haar tranen heen verscheen een lach: ‘niet meer dan een seconde’.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Nice post - Thanks for sharing this kind of post with us. really very great stuff, keep posting...

  Recensione Di MSpy
  10/10/2017 18:41
  (5 jaren geleden)

 • Als ik een Therapeut zou hebben,die met een lach op mij wacht,
  zou i k denken,dat hij onzeker is of niet goed bij zijn hoofd.
  Toen ik kind was en er was er iets mis in de familie(en er was altijd iets mis)heeft mijn grote broer altijd gehuild en ik altijd gelachen.
  Dat doe nog altijd,
  ik lach altijd en dandenken de mensen dat ik vriendelijk of vrolijk ben,maar ik ben onzeker en daarom lach ik.
  Niet lachen te moeten tot jouw spieren pijn doen voor lachen vind ik juist gezellig.
  Margit

  Margit
  08/10/2017 16:40
  (5 jaren geleden)

 • 8 ball pool hacks 8 Ball pool game is the most favorite game for almost all the game lovers

  tutu helper apk
  06/10/2017 13:05
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie