Columns en Archief

De knop omzetten

25 February 2013
Door: Jeffrey Wijnberg

‘Kon ik de knop maar gewoon omzetten’, verzuchten velen als zij blijven piekeren op een manier die zinloos lijkt. ‘Dat kan ook niet’, is de voorspelbare reactie. Want de menselijke geest is geen machine, die, bij overbodige of negatieve gedachten, uit te zetten is. Tenminste, zo wordt verondersteld.

Maar meer dan menigeen denkt, is de menselijke geest wel degelijk als een apparaat te bedienen. Het toverwoord is: zelfdiscipline. Het gaat om een vorm van mentale training waarbij de persoon zichzelf aanleert om alleen op een bepaalde plek en tijd aandacht te geven aan zijn zorgen of plannen. Deze procedure is vergelijkbaar met een gedisciplineerde voorbereiding van een maaltijd: alle ingrediënten en kookgereedschappen worden rond 10.00 uur op het aanrecht klaargezet.Dan maakt u met uzelf een afspraak: ‘Om exact 16.30 zal ik mij geheel wijden aan het koken van deze maaltijd’. Met deze inhoudelijke voorbereiding en tijdsplanning is het vervolgens gemakkelijker om in de tussenliggende uren de aandacht aan andere dingen/mensen te besteden. Omdat er een voorlopige afronding heeft plaatsgevonden, zullen de hersenen de vraag (wat en wanneer eten we vandaag en wie kookt er eigenlijk?) als beantwoord beschouwen; en daarom gemakkelijker kunnen overschakelen op een ander aandachtsgebied (de knop is om). Stel dus dat u nogal gespannen opziet tegen een werkpresentatie voor collega’s over een week op vrijdagmiddag. Er zijn dan zoveel vragen die onbeantwoord blijven dat het logisch is dat u daar bij nacht en ontij over blijft piekeren. Wilt u de knop kunnen omzetten, dan volgt dezelfde procedure als bij de voorbereiding van een maaltijd: u zoekt alles bij elkaar wat nodig is voor uw presentatie; u legt alle spullen op uw bureau klaar en maakt met uzelf –bijvoorbeeld- de afspraak: ‘Op de treinreis tussen Groningen en Amsterdam op woensdagochtend maak ik alles klaar voor de presentatie op vrijdagmiddag’. Telkens wanneer uw gedachten toch afdwalen naar de presentatie vóór de afgesproken tijd, dient u de aandacht weer op het ‘nu’ te richten. Corrigeren is onderdeel van het disciplinair regime. Voor mensen die overmand raken door een traumatisch verlies zal het omzetten van de knop niet werken. Het emotionele brein is nu eenmaal dominanter en bepalender dan het rationele brein als het gaat om ingrijpende gebeurtenissen. Dat neemt niet weg dat door het consequent sturen en vasthouden van de aandacht (focus) het brein leert om niet meer afgeleid te raken. Voorwaarde is wel dat niets aan het toeval mag worden overgelaten.

Mensen die de knop maar niet weten om te zetten, hebben doorgaans een chaotische levensstijl. Niets wordt afgemaakt, de helft blijft liggen. Maar dat is ook niet erg. Deze rommelige romantici voelen zich tenminste meer mens dan machine. En dan is een aan-en-uitknop ook volkomen overbodig.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Numerous express abhorrence of the conditions and inclinations into which they were conceived. There are additionally manhandle histories from harassing, segregation, human trafficking the distance to war and hundreds of years of bondage. Incessantly asking the for what good reason and feeling duped keeps a man caught in those conditions. Numerous speculate answers.

  Pay Someone To Write My Essay
  21/10/2016 09:24
  (6 jaren geleden)

 • Mensen die de knop maar niet weten om te zetten, hebben doorgaans een chaotische levensstijl. Niets wordt afgemaakt, de helft blijft liggen. Maar dat is ook niet erg. Deze rommelige romantici voelen zich tenminste meer mens dan machine. En dan is een aan-en-uitknop ook volkomen overbodig.

  mcm outlet
  05/08/2016 04:28
  (6 jaren geleden)

 • This post is really interesting and also it shares something valuable. From this post I am able to understand more on how to behave patiently. I am exciting more posts on this blog. Keep sharing!

  sell miles
  21/06/2016 07:54
  (6 jaren geleden)

 • Thank you for sharing.

  power divider
  26/08/2015 05:45
  (7 jaren geleden)

 • Keep in contact with new knowledge is not only necessary for an individual but also for small to large organization. It help them to continuously update their product to delight their customer from their offerings.

  order custom paper writing
  13/02/2015 12:06
  (8 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie