Columns en Archief

De daad

28 May 2018
Door: Jeffrey Wijnberg

Seks is welhaast synoniem met ‘de daad’. Maar juist hierom is seks tussen partners vaak een probleem. Zij wil alleen knuffelen, maar doet dit niet omdat hij dan altijd meer wil (zegt zij). Hij wil alleen knuffelen, maar doet dit niet omdat zij hem dan afwijst (zegt hij).

En zo verdwijnt de daad vaak voor langere tijd uit de relatie, waardoor het steeds moeilijker wordt om iets van seksuele intimiteit te ervaren. Nu is het komen-tot-de-daad’ sowieso een probleem; en wel om uiteenlopende redenen. De vrouw heeft doorgaans wat meer nodig om enigszins opgewarmd te raken (voorspel); en voor hem kan dit voorspel zo lang duren dat hij het lastig vindt om, ook letterlijk, zijn opwinding overeind te houden. Zij kan het niet ‘op afroep’; en hij kan het niet als zij niet, op zijn minst, enigszins met verlangen naar hem kijkt. Als hij, bij wijze van noodmaatregel, er toe overgaat om regelmatig zichzelf te bevredigen, dan is er weer te weinig libido over om toenadering tot haar te zoeken. Heeft zij weer eens voor langere tijd geen seks heeft gehad, dan verdwijnt de behoefte daaraan gewoon uit haar systeem, waardoor het voor hem net lijkt alsof zij ook maar iets van seksueel contact niet meer belangrijk vindt. En dan zijn er natuurlijk al die momenten waarbij seksuele toenadering ongepast of onpraktisch lijken: hij heeft morgen een belangrijke werkdag en gaat vroeg op bed, de kinderen zijn ziek en kunnen elk moment wakker worden, zij is ziek geworden en wil niemand besmetten, hij is gewoon te moe en zij heeft wel wat anders aan haar hoofd, hij is niet in de stemming vanwege het overlijden van een collega en zij doet afstandelijk door de vele ruzies van de laatste tijd. Waar het mij om gaat is dit: wie ervan uitgaat dat seks alleen maar seks is als het komt tot de daad, zal uiteindelijk altijd bedrogen uitkomen. Voor een gezonde en blijvende seksuele relatie, is het daarom nodig om genoegen te nemen met: af en toe een beetje intiem. En dat af en toe een beetje intiem is dan nog best wel veel: lekker naast elkaar in bed liggen, hand in hand een wandeling maken, net iets langer zoenen, voetje vrijen onder de tafel, lieve sms’jes sturen, plagerige opmerkingen maken met een knipoog, een rugmassage geven, dicht naast elkaar op de bank zitten of misschien wel de ander bevredigen ook al heb je zelf geen zin.

Wat veel mensen niet weten is dat seks nog het beste gedijt wanneer partners (nog) in onzekerheid verkeren over elkaars ware intenties. Is de verbintenis een zekerheid, dan verdwijnt de noodzaak van de verovering. Natuurlijk, een orgasme is altijd meegenomen, maar niet de enige manier om elkaar vast te houden.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie