Columns en Archief

De beste wensen

04 January 2010
Door: Jeffrey Wijnberg

‘De beste wensen voor 2010', is wat mensen tegen elkaar zeggen nu het nieuwe jaar is begonnen. De bedoeling is dat u dit verbale cadeautje kritiekloos in ontvangst neemt en het vervolgens beantwoordt met: ‘nou jij ook het allerbeste voor het komend jaar'.

Wat dan precies die wensen zouden moeten inhouden en waarom die wensen nu juist de beste wensen zijn, daar moet u zelf maar naar gissen. Kop dicht en glimlachen.Persoonlijk vind ik het een mooie traditie, maar zonder inhoud. Als u iemand iets wilt toewensen, zeg er dan bij wat u concreet bedoelt. Dan is er tenminste nog een kleine kans dat de ander met uw speciale wens iets vernieuwends teweeg brengt. Zo wens ik zelf dat Koningin Beatrix dit jaar terugtreedt en de kroon overdraagt aan prins Willem Alexander. Dat wens ik vooral omdat ze daarmee het signaal kan afgeven dat jonge mensen een kans verdienen om de samenleving nieuw leven in te blazen. Voorts wens ik voor alle partijleiders in onze democratische staat dat zij, bij speculaties over een nieuwe regering, elkaar niet op voorhand uitsluiten. Want als zij dat al met elkaar doen, dan is het niet verwonderlijk dat burgers hun slechte voorbeeld zullen volgen. Voor mijn collega's in de gezondheidszorg wens ik dat zij met grote betrokkenheid en uiterste concentratie hun werk doen. Belangrijk is ook dat artsen, specialisten en andere hulpverleners leren om, bij medische missers, hun fouten onmiddellijk toe te geven. Dit is vooral van belang om de groeiende klachtencultuur in ons land een halt toe te roepen. Bovendien, patiënten en hun families verdienen het om met respect en de waarheid tegemoet getreden te worden Voor alle ouders van Nederland wens ik dat zij hun kinderen overladen met geduld, aandacht en begrip. Het zijn vooral de jongste mensen in onze maatschappij die het kind van de rekening dreigen te worden van de groeiende ik-cultuur. Jongeren zijn ons rijkste bezit en gedijen alleen als zij met liefde gekoesterd worden. Speciaal voor de mannen wens ik dat zij hun vrouwelijke partners als prinsessen behandelen. Zonder vrouwelijke zorg en verantwoordelijkheidszin zou ons dagelijks leven in één grote chaos veranderen. Vrouwen horen op handen gedragen te worden omdat zij de stille kracht zijn achter elk maatschappelijk succes.

Voor mijn collega's in de journalistiek wens ik dat zij beter hun best doen om anderen te laten uitpraten. Alleen met een luisterend oor kunnen politici, en andere maatschappelijke leiders ook echt gehoord worden. Voor u allemaal wens ik dat u zichzelf niet zo serieus neemt. Want, alleen door regelmatig om u zelf te lachen, geeft u meer lucht en ruimte aan uw medemens.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie