Columns en Archief

Controle

17 February 2020
Door: Jeffrey Wijnberg

Hoe de mensen over je denken, wat het weer is van morgen, of de tegenliggers op de goede weghelft blijven, wie de kinderen als aanhang mee naar huis nemen, of de trein op tijd rijdt, hoe de salade in het restaurant is aangemaakt, of jouw personeel gezond blijft en hoe lang jouw wasmachine meegaat: daar heb je geen controle over.

Bovendien: hoe snel de aarde opwarmt of misschien weer afkoelt, of de aardappeloogst gunstig uitvalt, hoeveel jouw buurman verdient, of jouw beste vrienden een scheiding kunnen afwenden, of jouw kind het eindexamen haalt, hoe wisselend de stemming is van jouw huisgenoten, wie jouw nieuwe relatie goed- dan wel afkeurt, of jouw sms’je vlot of juist traag wordt beantwoord, daar heb je als individu ook geen controle over. Psychologisch interessant is het wel dat de mens veel geestelijke energie verspilt aan kwesties waar hij juist geen controle over heeft. Zo blijft menigeen verstoken van een gezonde nachtrust omdat hij tobt over de reden dat de buurman niet uitbundig is in zijn begroetingen, over wat er moet gebeuren nu bekend is dat een vriend lijdt aan darmkanker, over het feit dat de kinderen haast nooit meer uit zichzelf bellen, over hoe het seizoenverloop zal zijn van zijn favoriete voetbalclub nu er alweer drie keer achter elkaar verloren is en over de opmerking van de baas die zei dat hij tegenwoordig niemand meer kan vertrouwen. Nu is het natuurlijk wel zo dat de mens zelf kan beslissen wat hij voor het avondeten op tafel zet, als ook hoe vaak hij gaat sporten en hoe vriendelijk hij is tegen zijn medemens. Daar heeft hij dan wel controle over. Maar tegelijkertijd kan het zomaar zijn dat huisgenoten in overtal iets heel anders voor het avondeten willen, dat sporten voorlopig niet kan omdat er sprake is van een rugblessure en dat andere mensen zo onvriendelijk zijn dat de lust om zelf vriendelijk te zijn als vanzelf verdwijnt. Ook is het onmogelijk om controle te hebben over het gebrek aan initiatieven van anderen, over de afwezigheid van enige oplettendheid als je een verhaal vertelt en over het feit dat zoveel fietsers in de nacht over de weg slingeren zonder deugdelijke verlichting. Leuk dat je zelf een lange lijst van verplichtingen wel nakomt, maar wat te doen als andere mensen zelden op tijd komen, hun aandeel aan verplichtingen niet nakomen en jou simpelweg uitlachen als je er, bij gelegenheid, iets van zegt. Geen wonder dat steeds meer mensen een cursus volgen in mindfullness, al was het alleen maar om te leren accepteren dat alles komt zoals het komen moet.

Toen ik dit allemaal op een zondagnamiddag eens overdacht, besloot ik heel gedecideerd om zelf achter het stuur te gaan zitten van mijn eigen leven en een pan met verse kippensoep te maken, toen mijn vrouw zei: ‘nee, je moet eerst even stofzuigen’

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie