Columns en Archief

Contactles

30 January 2012
Door: Jeffrey Wijnberg

De psychologie is er klaar voor. Maar de scholen laten het liggen. Van aardrijkskunde tot biologie en van wiskunde tot Engels wordt de jeugd voorgeschoteld. Maar niets wordt gedaan om de sociale intelligentie van kinderen te stimuleren. En het trieste resultaat is dat de helft van alle jongvolwassenen verloren rondloopt.

Verloren, als zij op kamers gaan om te studeren. Nu kan ik daar als psycholoog weer geld aan verdienen. Maar ik zeg u eerlijk: daar word ik niet blij van. Beter zou zijn wanneer contactles al op de basisschool als verplicht vak zouden worden ingevoerd. Wat niemand schijnt te beseffen is dat succes, geluk en gezondheid alles te maken heeft met het vermogen om verbonden te zijn met anderen in een wereld die hectisch en chaotisch is. Geen enkel individu kan goed presteren als hij slechts toeschouwer is van het leven; en al helemaal niet wanneer hij het slachtoffer is van pesterijen en sociale uitsluiting. Niets menselijks is ook jongeren vreemd: enerzijds is er de sterke behoefte om er bij te horen, anderzijds is er die vervloekte en verlammende angst om afgewezen te worden. Tja, en wat doe je dan als je die aardige jongen wilt uitnodigen om thuis te komen spelen? Dat zou zomaar het onderwerp kunnen zijn van een eerste contactles. Eerlijk is eerlijk: zelf zou ik als kind maar wat graag contactles hebben gehad; vooral omdat al die leuke meisjes mij wel aardig vonden, maar geen verkering wilden. Ik had al mijn spaargeld wel willen geven om te leren een goed gesprek te voeren en de kunst van het luisteren onder de knie te krijgen. En er is meer. Complimenten geven, omgaan met kritiek, voor jezelf opkomen, spreken in het openbaar, onderhandelen, ruzie maken, onbekenden aanspreken, vriendschappen onderhouden, hulp vragen, beleefdheidsrituelen, verhalen vertellen, oogcontact maken, de eerste kus, staande blijven in een relatie, het uitmaken. Het zijn allemaal onderwerpen die gretig aftrek zou vinden bij jongeren, maar in een cruciale fase van hun leven door niemand wordt aangeboden. Laat ik het zo zeggen: wat heb je er aan om Franse woordjes te leren als je jezelf in het Nederlands niet eens onderhoudend kunt presenteren? Zeg maar nul. Zeg maar niks. Gelukkig is de algehele sociale sfeer in onze samenleving de laatste dertig jaar losser, informeler en openhartiger geworden. En meer dan vroeger besteden ouders aandacht aan hun kinderen door in alle toonaarden het contact te blijven zoeken. Het is daarom geen toeval dat de jeugd van tegenwoordig, algemeen gesproken, verbaler en zelfbewuster in het leven staat.

Toch heeft ook het onderwijs een sociale taak. Want stilzitten en luisteren in de natuurkundeles gaat gemakkelijker wanneer je weet hoe je tijdens de pauze een afspraakje voor in het weekend kunt versieren.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • Schools back in January as Manchester United the key to a "Daily Mail" revealed the England veteran has yet to determine whether it should continue to extend his career, which makes Sir Alex Ferguson is facing another "Ginger head "battle of the Manchester United boss will try to persuade Schools to stay at Old Trafford.

    Schalke 04 shirts
    12/05/2012 04:12
    (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie