Columns en Archief

Café de Liefde

26 May 2008
Door: Jeffrey Wijnberg

Mannen en vrouwen hebben af en toe de grootste moeite om elkaar te verstaan. Zo komen er regelmatig vrouwen bij mij in de praktijk die maar niet tot hun man kunnen doordringen. Eigenlijk hebben ze het allang opgegeven.

Zij zijn, na jaren van duw- en trekwerk, tot het inzicht gekomen dat de man, hun man in ieder geval, geen gevoelsleven heeft. Dat hij nooit iets wezenlijks te melden heeft, laat staan dat er iets van geestelijke diepgang te bespeuren valt. Goed, hij mag dan wel uitzinnig juichen als er een doelpunt valt voor zijn favoriete voetbalclub, of wat geïrriteerd brommen als hij een tuinklusje moet doen, maar meer dan deze oergeluiden zit er kennelijk niet in. Hij acteert aan de oppervlakte van het bestaan, en lijkt door niets of niemand meer te raken. Tenminste, zo lijkt het. In werkelijkheid is de man heel gemakkelijk tot leven te wekken; zo simpel zelfs dat vrouwen steevast over het hoofd zien wat de clou is.
Nu ligt het voor de hand om in de richting te zoeken van seksueel genot. Dat een goede vrijpartij op gezette tijden de man voldoende opwindt om hem ook emotioneel een beetje los te weken. Maar een man heeft daar niets mee. Ik bedoel, hij kan wel genieten van het vrijen, maar voor hem is praten en seks (voor, tijdens, erna) onverenigbaar: of je hebt gepassioneerde seks zonder gezwets, of je hebt een geanimeerd gesprek zonder bijbedoelingen. Volkswijsheid zegt dat de liefde van de man door zijn maag gaat, en daar zit zeker een kern van waarheid in. Ik bedoel, hij zal zeker tevredenheid uitstralen als zij hem meer dan eens verwent met haar toegewijde huiselijke kookkunst. Maar na een lekkere maaltijd is het net als met seks: juist dan is er helemaal geen mannelijke behoefte om te praten: zeker als een afterdinnerconversation voor de zoveelste keer uitmondt in een reeks vrouwelijke berispingen over hoe hij in gebreke is gebleven.
Natuurlijk is hij wel tot in het diepst van zijn ziel geraakt als hij ongevraagd moet aanhoren hoe hij tekort is geschoten, maar hij zal van dit gevoel nooit iets laten blijken omdat hij weet dat dit soort gevoeligheid hem nog meer verwijten oplevert (’doe niet zo zielig, je kunt ook niets hebben’). Uiteraard is er nog het werk, de volgende carrièrestap of de ultieme droombaan die de mannelijke hartstocht lijkt op te wekken. Maar daar staat zij natuurlijk buiten. Ik bedoel, juist omdat hij wel voor zijn werk te porren is, beseft zij des te meer hoe zij het moet afleggen.
Wat de man wél echt raakt, kan hem zomaar worden toegeworpenâ?¦ En áls dat gebeurt, dan komt dit meestal van een vrouw die hij helemaal niet kent. Hij zal denken: misschien krijg ik het wel toegeworpen ómdat zij mij niet kent. Logisch, want zijn eigen vrouw hield ermee op toen hij zich wel liet kennen. Maar het is geen verloren zaak: de man ontdooit terstond als zijn vrouw hem liefdevol toelacht.
Kunt u ook wel wat hulp gebruiken in uw relatie? In het nieuwe VPRO-programma ’Café de Liefde’ zal Jeffrey Wijnberg op zijn eigen unieke wijze een stel relatietherapie geven. Als u en uw partner hiervoor in aanmerking willen komen en geen bezwaar hebben tegen uitzending van de sessie in het tv-programma, dan kunt u een mail sturen naar: cafedeliefde@vpro.nl.


Auteur: Jeffrey Wijnberg
Originele publicatie: de Telegraaf
Datum: ma 26 mei 2008, 06:30


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie