Columns en Archief

Burgerlijk leven

03 March 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Niets is zo vermoeiend als vermoeidheid zelf. Wie zich door de dag heen moet slepen, kan alleen het bed als verlossing zien. Maar als de hunkering naar rust toeneemt, blijkt dikwijls de slaap steeds moeilijker te vatten. En als het moeten-slapen een obsessie wordt, dan is geestelijke rust verder weg dan ooit.

Want slaap is iets wat je overvalt; en niet iets wat je afdwingt. De kunst is daarom juist om vermoeidheid te voorkomen. Nu zullen de hersenen zelf ingrijpen als u het te bont maakt. Steeds vaker melden patiënten zich bij de huisarts met ‘onverklaarbare’ paniekaanvallen; doorgaans een eerste signaal dat er sprake is van chronische overprikkeling. Ook willen de hersenen duidelijk maken dat zij behoefte hebben aan een vast dag-nachtritme: vroeg op, vroeg naar bed en op normale, vaste tijden een gezonde maaltijd nuttigen. Belangrijk voor de hersenen is ook dat u zich niet laat meeslepen in het hoge tempo dat de wereld om u heen dicteert. Want als u zelf niet remmend optreedt, dan zullen de hersenen u weer kunnen trakteren op een golf van angst. En iedereen die het ooit heeft meegemaakt, weet hoe uitputtend angstaanvallen zijn. Bent u weer een beetje tot uzelf gekomen, dan is het zaak om niets aan verplichtingen te laten liggen. De bedoeling is namelijk om aan het einde van de dag niets over te houden wat u eigenlijk had moeten doen. Vrij van geest, zoals dat heet. Hoe verleidelijk uitstellen ook is, het onbewuste vergeet niets en blijft aan uw gemoed knagen; een verschijnsel dat ervaren wordt als een ‘druk hoofd’. Een druk hoofd betekent niet dat u het druk heeft, maar dat uw hoofd het druk heeft met alles wat u niet heeft gedaan, waardoor u gegarandeerd geestelijk vermoeid raakt. Net als innerlijke conflicten (ruzie maken met jezelf), zijn conflicten met anderen ook bijzonder energievretend; vooral omdat het uitblijven van een oplossing aanhoudende spanning geeft. De heersende mening is dat het nodig is om alles wat u aan onvrede heeft tegenover anderen uit te spreken. Ik ben een andere mening toegedaan. Misschien dat u wel Nederlands kampioen Assertiviteit kunt worden, maar kans is wel dat u met deze bokaal onderaan de streep belandt van uw eigen energiereserves. En als u eenmaal onder die streep belandt, dan kunt u de aanwezigheid van anderen helemaal niet meer verdragen. Dan kunt u alleen nog maar aan energie winnen door sociale verplichtingen voor onbepaalde tijd uit te stellen.

Goed beschouwd is het voorkomen van vermoeidheid alleen te bereiken door elk probleem, klein of groot, meteen op te lossen. Daarom geeft het geen pas om neer te kijken op de persoon die een burgerlijk leven leidt. Simpelweg alles op orde hebben, is domweg slim.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • That's just so generous of you that you have provided us with this kind of worthy information.

    Buyhairextensions
    30/12/2014 07:59
    (8 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie