Columns en Archief

Boeman

10 August 2009
Door: Jeffrey Wijnberg

Er zijn drie types buren. Het eerste type is de goede buur: hij is doorgaans toeschietelijk en redelijk, en behoeft geen speciale aandacht. Is er een conflict, dan is dit met een vriendelijk woord en een appeltaart op te lossen. Het tweede type is de zwart-wit buur: zit het goed, dan heb je een vriend door dik en dun; strijk je hem tegen de haren in, dan is hij je ergste vijand. Met hem is aandachtige omgang vereist met een hoog gehalte aan ouwe-jongens-krentebrood. Het derde type is boze buurman. Hij was al boos bij zijn geboorte en is ongeneselijk dwars.

Het is vooral dit laatste type, dat veel woonleed veroorzaakt in Nederland. En met buren is het net als met familie: je hebt ze niet voor het uitzoeken.
Hoewel. Je zou natuurlijk eerst een grondig buurtonderzoek kunnen doen, voordat je je nieuwe woning betreedt. Maar dat is niet gebruikelijk. De meeste mensen zijn vrolijk optimistisch als zij naar een nieuwe buurt verhuizen, en gaan er vanuit dat alle andere mensen even gemoedelijk zijn als zij zelf. Dan is het even slikken als juist de boze buurman ten tonele verschijnt. Hij is op voorhand al boos dat hij buren heeft. Dat betekent dat uw bestaan op zichzelf al zijn woede wekt. Daarom moet u niet vreemd opkijken wanneer hij zijn hond er speciaal op getraind heeft om u het huis uit te blaffen. Hij zal vinden dat uw was aan de waslijn zijn zicht belemmert, uw spelende kinderen zijn rust verstoort, en de bestrating van uw oprit zijn eigen oprit optisch te veel verkleint. Hij zal bedreigende briefjes bij u in de brievenbus deponeren en leugens over u verspreiden (bijvoorbeeld dat u zwartwerkers in dienst heeft) om uw reputatie in de buurt te beschadigen. Wees er dan ook op voorbereid dat de boze buurman als eerste zijn beklag zal doen bij de gemeente wanneer u besluit om een boom te kappen, om een dakkapel te bouwen of om uw woonkamer met een serre te verlengen. Hij zal de wettelijke klachtenprocedures zo lang mogelijk rekken, met maar één doel voor ogen: u voorgoed uit zijn blikveld te laten verdwijnen. Omdat hij niets beters te doen heeft, bent u zijn dagelijkse project. Daarom heeft hij veel meer tijd om te treiteren dan u tijd heeft om zich er druk over te maken. En dat scheelt. Want, hoe meer u de boze buurman negeert, des te groter is de kans dat hij in zijn boosheid stikt.
Er zijn natuurlijk ook genoeg mensen die zich door hun boze buurman laten verjagen. En geloof mij: dat is beslist geen schande. Want, kiezen voor eigen geluk is slimmer dan het te laten verpesten door de boeman.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie