Columns en Archief

Blindeman

15 October 2018
Door: Jeffrey Wijnberg

Of er een wetenschappelijke verklaring is, weet ik niet. Maar feit is wel dat vrouwen meer zien dan mannen. Feit is ook dat dit verschil in kijkvermogen tussen man en vrouw meer dan eens tot ruzies leidt. Zij zal, met enige wanhoop in haar stem, zeggen: ‘zie je dat dan niet?’

En hij kan niet anders dan antwoorden: ‘nee, maar ik ben allang blij dat jij het wel ziet’. Nu zou het ook kunnen zijn dat bij de man gesproken kan worden van selectieve blindheid of misschien zelfs wel van Oost-Indische blindheid: hij ziet alleen wat hem uitkomt om te zien; en kijkt voorbij aan alles wat hem niet uitkomt. Zo bekeken is de man, in ieder geval, beter in staat om zich, heel doelgericht, te richten op één enkele taak en tegelijkertijd alle andere omgevingsprikkels uit te schakelen. De vrouw, daarentegen, wordt gemakkelijker afgeleid; en kan daardoor van de ene klus in de andere vervallen, waardoor zij, aan het einde van de dag verzucht: ‘ik heb wel veel gedaan, maar het voelt alsof ik met lege handen sta’. Vaker dan hem lief is, zal de man, bij thuiskomst, de vraag van haar krijgen: ‘en wat vind je ervan?’ De man zal vervolgens hulpeloos in het rond kijken en niet anders kunnen zeggen dan: ‘waar heb je het eigenlijk over?’ Dat is het startsein voor een ruzie die natuurlijk nooit iets positiefs teweegbrengt, al was het alleen maar omdat hem iets verweten wordt waar hij niets aan kan doen. De man zal niet als een vrouw kunnen waarnemen, net als dat de vrouw zich niet als een man kan verblinden. Zowel de man als de vrouw kijken op hun eigen manier de wereld in; en doen daar zo hun eigen voordeel mee. De vrouwelijke kijk heeft als voordeel dat zij gemakkelijker en sneller problemen onderkent, waardoor deze niet uit de hand kunnen lopen. En de mannelijke kijk heeft als voordeel dat hij gemakkelijker en sneller een specifieke taak kan afhandelen zonder gestoord te worden door randzaken. Juist om die reden is de combinatie van de vrouwelijke en mannelijke blik een ideale combinatie: zij kan tijdig het onheil waarnemen zodat hij daarover kan worden ingelicht om het vervolgens in de kiem te smoren. Wanneer beide partners deze persoonlijke kwaliteiten onderkennen, dan is het ook niet meer nodig om elkaar iets te verwijten. Zij ziet, eerder dan hij, dat het toiletpapier op is; en bij melding hiervan kan hij het ophalen bij de volgende boodschappenronde. Een betere samenwerking bestaat niet.

De natuurlijke verschillen tussen man en vrouw zijn er niet voor niets. Het zijn ook juist deze verschillen waarom man en vrouw zich zo tot elkaar aangetrokken voelen. Elkaar om de oren slaan met wat de ander niet heeft, is pas echte blindheid.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie