Columns en Archief

Bestelkoorts

26 June 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Babi Pangang, ruitenwissers, condooms of vlinderdasjes: alles kan tegenwoordig besteld worden. Eén muisklikje en de bezorgdienst staat al voor de deur. Ja, het consumentisme viert hoogtij; en de leverancier geniet van zijn rinkelende kassa. Tot zover: leuk. Minder leuk is dat de bestelkoorts waanachtige proporties begint aan te nemen.

Zo denken veel ouders dat zij ‘geschikte leraren’ kunnen bestellen; en als het kind dan nog steeds slecht presteert dat zij een ‘geschikte oplossing’ van de schoolleiding kunnen bestellen. Ondertussen blijft er maar onvrede heersen over ‘de politiek’, vooral omdat mensen niet de samenleving krijgen die ze besteld hadden. Ook in mijn praktijk krijg ik de ene na de andere patiënt die zich beklaagt over: enge mensen, foute partners, onwillige buren, vreemde collega’s, emotioneel afwezige vrienden of intriganten in de familie. Na hun klachten bij mij gedeponeerd te hebben, kijken zij mij aan met een veelzeggende blik: ‘Wijnberg, los het op’. Gelukkig kan ik nog wel het lachwekkende van de situatie inzien; en zeg dan vaak: ‘ok, dus het leven wat je nu hebt, is niet het leven wat je besteld hebt’. En geloof het of niet, het kan dan nog wel even duren voordat het tot de klagende patiënt doordringt dat God en zijn engelen geen bezorgdienst hebben voor alles wat door iedereen is besteld. God heeft bij de Schepping nu eenmaal besloten om de mens een belangrijke eigenschap mee te geven wat bekend staat als: eigen verantwoordelijkheid. Overigens, God heeft helemaal geen zin om mensen op hun wenken te bedienen. Het werk dat Zijn Schepping heet, heeft zoveel energie gekost dat Hij nu nog aan bijkomen is van alles wat hij de mens wel heeft geschonken. Terecht denkt Hij: ‘laat de mens nu eens zelf de moeite doen om zijn problemen op te lossen’, oftewel: een beter leven is misschien wel te bestellen, maar niemand zal welwillend aan uw deur kloppen. Bent u bijvoorbeeld onlangs door uw (vriend(in) in de steek gelaten? Dan zult u er zelf op uit moeten om nieuwe mensen te ontmoeten. Nu valt op dat gebied ook weer het nodige te bestellen met een lidmaatschap op een datingsite. Maar zelfs dan zult u, op enigerlei moment, uit uw stoel moeten komen om u van uw beste kant te laten zien; en dan bedoel ik vooral dat u wat extra belangstelling moet tonen in uw medemens.

Het is natuurlijk geweldig dat u, zittend op een terrasje, gewoon een kopje koffie met gebak kunt bestellen. Wees dan ook dankbaar dat de serveerster het u komt brengen. Maar heeft u nog meer noten op uw zang, regel het dan zelf.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie