Columns en Archief

Beschikbaar

23 April 2018
Door: Jeffrey Wijnberg

Het is mooi om nodig te zijn; en te merken dat anderen een beroep op je willen doen. Zonder daar nu een bewust levensdoel van te maken, zijn er mensen die het nodig-zijn zo belangrijk vinden dat zij zich 24/7 beschikbaar stellen. Zelfs ex-vriend(inn)en hoeven maar even te bellen of de beschikbare houding staat gelijk op groen.

Een mooie eigenschap, zou je zo denken. Maar die beschikbaarheid is vooral gunstig voor degene die er gebruikt van maakt. De beschikbare persoon zelf wordt doorgaans helemaal leeggezogen. Opvallend aan de beschikbare persoon is dat hij niet ‘nee’ kan zeggen. Sterker nog, het komt niet eens in hem op om een verzoek te weigeren. Zijn behoefte aan bestaans-bevestiging is zo sterk dat het hem niet eens zoveel uitmaakt wat de vraag is aan de andere kant. Als er maar iets van een signaal wordt uitgezonden waar hij van kan opmaken dat zijn aanwezigheid op prijs wordt gesteld. Er is niet zoveel fantasie voor nodig om een voorstelling te maken hoe de beschikbare persoon als een soort deurmat behandeld wordt. Mooi dat die deurmat er ligt om de voeten aan af te kunnen vegen; en die deurmat moet allang blij zijn dat hij nog ergens goed voor is. Nu is niet bekend of er meer vrouwen dan mannen zijn die als deurmat door het leven gaan. Als ik kijk naar de mensen die bij mij op het spreekuur komen, dan zijn de mannelijke deurmatten in de meerderheid. Zo heeft Henk al meer dan achttien jaar een relatie met Gerda; en op willekeurige momenten laat Gerda weten dat zij geen heil meer ziet in de verhouding, meestal in combinatie met de mededeling dat zij een ander heeft. Tussendoor belt zij om de stand van zaken met Henk door te nemen; en als weer voor de zoveelste keer blijkt dat de nieuwe vlam tegen blijkt te vallen, pakt Henk de relationele draad weer op alsof er helemaal niets bijzonders is voorgevallen. Het is natuurlijk niet voor niets dat Henk bij mij onder behandeling is. Maar als ik aan hem vraag of het niet tijd wordt om zijn beschikbaarheid, al was het maar voor even, uit te zetten, zegt hij: ‘als jij mij hetzelfde relatieverhaal zou vertellen als ik met Gerda heb, dan zou ik jou voor gek verklaren, maar als je in de relatie zit, zoals ik al jaren, dan voelt het toch alsof ik er altijd moet zijn voor haar, hoe zij mij ook behandelt’.

In relaties zoals die tussen Henk en Gerda leidt de beschikbaarheid van de één tot verwend en vernederend gedrag van de ander. Dat het hier gaat om een volledig ongelijkwaardige verhouding, dat staat wel vast. Maar misschien dat de deurmat nog liever een deurmat is dan ongebruikt.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie