Columns en Archief

Bejaardentaal

17 October 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

Ondanks de financiële crisis draait de jeugdigheidindustrie op volle toeren. Vooral vrouwen melden zich voor ooglidcorrecties, facelifts, fillings en botoxbehandelingen. Ook zijn modderbaden, vitaminekuren, sapdiëten en dieptemassages bijzonder populair.

Dan nog naar de sportschool en wat vlotte kleding en de strijd tegen de ouderdom lijkt voor even gewonnen. Opvallend is in ieder geval dat het jong-blijven vooral lichamelijk wordt aangepakt. Wat er zich tussen de oren afspeelt, lijkt mensen minder te interesseren. En dat is vooral te merken aan de bejaardentaal die wordt gesproken. Wilt u daarom echt jong blijven dan is het niet genoeg om alleen aan de buitenkant te knutselen. Ook uw binnenkant heeft onderhoud nodig zodat bejaarde gedachten zich niet vertalen in typisch bejaarde uitspraken. Ik bedoel, u kunt dan wel een rimpelloos gezicht hebben, maar uw spreektaal zal dan toch uw werkelijke leeftijd verraden. Bejaarde zinnen beginnen doorgaans met de drie woorden ‘in mijn tijd’ aangevuld met wat zeurderige verhalen over hoe alles beter, leuker, gezelliger, gedisciplineerder, veiliger, normaler, eenvoudiger en overzichtelijker was. Over zeuren gesproken: ongeacht de inhoud is het brommen, klagen en mopperen een teken van ouderdom. Let daarom ook hoe u gaat zitten: de diepte van het zuchten gaat gelijk op met het klimmen der jaren aangevuld met woordelijke verzuchtingen als ‘goed dat ik even zit’, ‘dat was mij het dagje wel’ of ‘ik heb mijn portie wel gehad’. Het ouder-worden vraagt ook om acceptatie van uw overbodigheidstatus. (Klein)kinderen hebben een hekel aan opmerkingen als ‘jammer dat je zo weinig langskomt’, ‘ben je mijn telefoonnummer soms kwijt’ of ‘is het nou zoveel moeite om je ouders even te informeren over wat je aan het doen bent’. U mag trots zijn dat u de kinderen tot zelfredzame wezens hebt opgevoed; en uw dankbaarheid dient groot te zijn wanneer de (klein)kinderen, tussen alle bedrijvigheid door, toch een beetje tijd voor u uittrekken. Heeft u het genoegen om echt jonge mensen te ontmoeten, wees dan vooral geïnteresseerd in plaats van rap met kritische opmerkingen te komen zoals ‘wat levert zo’n studie dan op’, ‘kun jij je het wel veroorloven om niet te weten wat je wilt’, of ‘ik denk dat je wel een andere toon aanslaat als je zelf de kost moet verdienen’. Gun het de jongeren om nog voor even wat zorgeloos rond te dolen en laat uw eigen bloed, zweet en tranen buiten de discussie. Helemaal erg is quasi-jong meepraten met uitdrukkingen als ‘vet cool’ of ‘lekker chillen’. Dat is net zo erg als een strakke jurk over een uitdijend lichaam heentrekken.

Kan het u helemaal niets schelen dat u ouder wordt, dan is dat ook prima. Want, het geluk van tevreden senioren is dat zij een gezonde lak hebben aan hoe zij overkomen.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Thanks for sharing this article. Now download music paradise pro to download music online.

  music paradise pro
  18/01/2018 13:02
  (5 jaren geleden)

 • YouTube is the world’s biggest video sharing application. Everyone in the world loves to watch youtube videos. A lot of them wish there was a way to store certain interesting videos for later review

  videomate
  04/08/2017 07:39
  (6 jaren geleden)


 • Music Paradise Pro: Everyone love to stay entertained always either by listening to music or watching latest films

  music
  03/08/2017 09:27
  (6 jaren geleden)

 • <a href="https://kingroott.com/">james</a>
  KingoRoot for Android is the best one click rooting software/apk with highest success rate. Boost your Android Phone by rooting it with KingoRoot!

  www.creehackk.com
  03/08/2017 09:14
  (6 jaren geleden)


 • download creehack also known as freedom apk no root because it doesn’t require root permission while freedom apk requires.

  www.creehackk.com
  02/08/2017 12:54
  (6 jaren geleden)

 • Hahaha! because Women can be hungry but can never be ugly. Either there are financial crisis or anything else they easily manage their Spa,Facial or other beauty expenses.

  Assignment masters reviews
  31/10/2016 10:25
  (6 jaren geleden)

 • Klasse,topperje
  WJ

  Blackberry 9900 Bold
  08/11/2011 23:09
  (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie