Columns en Archief

Behandeling van optimisme

29 August 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

Van optimistische mensen wordt gezegd dat ze gelukkiger en succesvoller zijn; een stelling die op zichzelf zo overdreven positief klinkt dat hij daarom alleen al ernstig te betwijfelen valt. Realistisch bekeken is optimisme namelijk gewoon een fikse geestelijke afwijking.

- een afwijking die bij sommigen tot bloei komt in waanachtige proporties. Zo kan een optimistisch persoon, op basis van niets, zichzelf voorhouden dat het leven hem toelacht; en dat terwijl elke seconde ergens een onschuldig kind sterft van de honger. Het zal u daarom niet hoeven verbazen dat ik deze psychische afwijking aan een therapeutische behandeling moet onderwerpen. Nu ben ik zelf over een dergelijke behandeling niet echt optimistisch: waar mensen in geloven omdat ze dat nu éénmaal geloven, is een geestestoestand dat zich doorgaans aan enige beïnvloeding onttrekt. Maar ik doe wat ik kan en wordt daar gelukkig enigszins mee geholpen door de verschillende media. Elk dag knip ik stukjes uit de krant die ik dan voorlees aan mijn patiënten. Redelijk therapeutisch zijn berichten zoals ‘wereldwijde paniek door koersval op de beurzen’, ‘zelfs rijke mensen moeten vrezen voor armoedeval’ en ‘deurwaarders draaien overuren’. Met nadruk vraag ik mijn patiënten om niet op eigen kracht hun leefwereld te beoordelen. Vooral optimistische mensen hebben een krankzinnig selectieve en kromme waarneming: wordt hun auto vanaf een viaduct beschoten met een luchtbuks, dan zeggen zij doodleuk: ‘geweldig spannend zeg; alleen in Nederland heb je zomers met zware hagelbuien.’ Nee, de werkelijkheid is wat deskundigen vertellen hoe het is, net zoals ik dat nu doe. Daarom zijn mediaberichten zoals ‘consumentenvertrouwen tot een dieptepunt gedaald’, ‘burgers voelen zich steeds onveiliger’ en ‘Nederlanders hebben geen thuisgevoel meer in eigen land’ zo belangrijk. Deze berichten zijn het resultaat van gedegen wetenschappelijk onderzoek; en geven duidelijkheid over hoe ieder van ons zich zou moeten voelen. En zeg nou zelf, in tijden van onzekerheid (en wanneer zijn de tijden niet onzeker) kan de mens wel wat houvast gebruiken als het gaat om de juiste stemming; een stemming die op een realistische manier in overeenstemming moet zijn met de algehele toestand in de wereld. En die is beroerd. Ga dus niet zitten lachen, want daar is geen enkele reden toe. Op mijn therapeutische kracht te verhogen heb ik ook filmpjes met relschoppende kinderen met daaronder teksten als ‘een verloren generatie’ of ‘onze jeugd wil alleen dood en verderf’; filmpjes die ik vooral gebruik bij ouders die optimistisch geloven dat hun eigen kinderen een mooie toekomst tegemoet gaan.

Nu zijn er steeds meer mensen die het achtuurjournaal overslaan omdat zij daar onpasselijk van worden. Maar dat is dezelfde struisvogelpolitiek die optimisten ook hanteren. Vroeg of laat komen ook zij bij in therapie omdat zij zich gelukkig wanen met een fietstochtje in de zomerzon.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • ja man erg goed

  Punjab
  20/09/2011 19:29
  (11 jaren geleden)

 • Voor al uw optimitische cliënten die aandelen bezitten zou het ook nuttig zijn als ze hier eens naar zouden luisteren Hoewel... ;-)

  http://www.bnr.nl/?service=player&type=column&articleId=1208934&audioId=1208948

  Meg
  29/08/2011 08:35
  (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie