Columns en Archief

Autoriteit kwijt

14 December 2009
Door: Jeffrey Wijnberg

Voor ouders van nu zijn individualisme (ik-cultuur) en hedonisme (als je maar geniet) de nieuwe koerswijzers. Het kind leert dan wel om gelukkig te zijn, maar hij wordt tegelijkertijd opgezadeld met enorme problemen zoals schooluitval, schulden, vetzucht, alcoholmisbruik en publieke agressie.

Tot deze conclusie komen onderzoekers Frits Spangenberg en Martijn Lampert (Motivaction) in het boek ‘de grenzeloze generatie en de eeuwige jeugd van hun opvoeders'. Opvoeden is er niet meer bij. Vaders en moeder willen het liefst ‘tof' gevonden worden door hun kroost. Het gevolg is dat ouders hun autoriteit kwijt zijn. Nu lijkt dat een zeer ernstige zaak: vader en moeder doen thuis de polonaise met een glas wijn in de hand terwijl de kinderen zich uitleven in een coffeeshop om vervolgens onder schooltijd willekeurige voorbijgangers de hersens in te slaan. Ik zeg ‘lijkt', want de ernst van de zaak geldt alleen voor de kinderen omdat zij de maatschappelijke boot missen. De ouders zelf hebben de tijd van hun leven. Immers, zij hoeven zich nergens druk om te maken omdat hun levensstijl dicteert dat zij zich nergens druk om hoeven maken. En dat zij hun autoriteit kwijt zijn, ach...boeiuh! Feit is namelijk dat het hebben en handhaven van gezag ingewikkeld en vermoeiend is. Allereerst zouden ouders de tien gouden regels moeten stellen: 1) op tijd naar bed en opstaan 2) gezamenlijk gezond eten 3) eerst huiswerk maken, dan spelen 4) eigen rommel opruimen 5) niet roken, drinken, spuiten 6) melden waar je bent 7) niet schreeuwen/schelden 8) meehelpen in de huishouding 9) beetje zakgeld, de rest zelf bijverdienen 10) verstandig leven (sport, school, muziek). En dan zouden ouders consequent op die regels moeten toezien met bijhorende straffen (huisarrest, extra klussen) als er niet geluisterd wordt. Logischerwijs ontstaan daardoor de nodige ruzies met periodes van ongezelligheid, waarbij de ouders onderling ook nog eens hun verschillende opvattingen over ‘wat hoort' moeten uitvechten. Nee, dan maar geen autoriteit en de voorkeur geven aan vrijheid en blijheid. Bovendien kan het je als ouders, blijkens het onderzoek, meezitten. Immers, veertig procent van de kinderen gedijen prima bij de grenzeloze, anti-autoritaire aanpak. Deze kinderen ontwikkelen zich, zonder regels, als sociale, creatieve, zelfredzame en verbaal intelligente burgers, omdat zij nu éénmaal een sterk karakter hebben. Het blijft een gokje, maar alleszins aantrekkelijk omdat je dan als ouders ook nog tijd en energie aan je eigen hobby's kunt besteden, zoals paaldansen, holistische geneeskunst en vreemdgaan.

Het is niet voor niets dat juist in ons land het polderen is uitgevonden. Als autoriteit opstaan en een ander vertellen hoe het moet, ligt niet in onze volksaard. En het gezag aanvaarden van iemand die het beter weet al helemaal niet. Onze jeugd mag dan volledig ontsporen, gezellig is het wel.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • software edit video terbaik dan aplikasi edit video pc terbaik untuk mengedit video dan berkreasi dengan video Anda.

  video editor terbaik
  11/02/2018 16:28
  (5 jaren geleden)

 • Businessmen keep their eyes on the changing nature of world for this keep in contact with new knowledge and new subjects of studies are very necessary to study. For this the importance of education can not be minimized.

  best essays.com
  08/02/2015 15:58
  (8 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie