Columns en Archief

Antidepressiva

23 May 2022
Door: Jeffrey Wijnberg

Voor volksziekte nummer één, de depressie, zijn gelukkig effectieve geneesmiddelen beschikbaar; en deze antidepressiva worden door de huisarts of psychiater vaak voorgeschreven. Voor sommige patiënten is dit genoeg. Maar voor de meeste mensen die aan een depressie lijden, is er echt wel wat meer nodig.

Voor het gemak noem ik deze andere middelen ook antidepressiva; en dan meer van het natuurlijke soort. Ik heb het over alles wat de mens zelf kan doen om een depressie buiten de deur te houden. Op nummer één staat voor mij, wat de experts noemen: een gezonde agressiehuishouding. Hiermee bedoel ik niet dat je de boel kort en klein staat. Nee, dat ben je juist naar de verkeerde kant doorgeslagen. Het gaat om het aanwenden van je agressie om te staan voor wat je vindt, om uiting te geven aan je onvrede en om het lef te hebben (lastige) conflicten het hoofd te bieden. Mensen die kwetsbaar zijn voor een depressie hebben ook dikwijls angst voor hun eigen (agressieve) gevoelens; en richten deze vorm van energie op zichzelf. In plaats van dat zijn exploderen, kan het juist gebeuren dat zij imploderen. Dit zijn de notoire binnenvetters, mensen die nog liever hun eigen tong opeten dan dat zij hun ongenoegens aan anderen laten blijken. Zo bekeken zijn mopperaars en zeurpieten voor zichzelf goed bezig; en is het een beproefd middel om een echte depressie buiten de deur te houden. Een ander goed antidepressief middel is: rust en regelmaat. Elk dag precies dezelfde rituelen volgen zonder rekening te houden met de buitenwacht, betekent een afgemeten en gebalanceerd bioritme; en maakt dat het brein zich serieus genomen voelt; en geen alarmsignalen hoeft af te geven omdat er weer te veel ruis en overprikkeling is. Wie altijd om dezelfde tijd naar bed gaat en ook weer precies om dezelfde tijd opstaat, zorgt daarmee voor een perfect slaap-waakritme. Keurig netjes de slaap pakken die je nog hebt, is nog altijd effectiever dan welk chemisch geneesmiddel dan ook. Een vergeten antidepressivum is: tempo. Wie al zijn activiteiten op een traag, welhaast bejaard, tempo uitvoert; en daarbij zijn volle aandacht naar buiten richt, zal daarmee ook aan het brein het signaal afgeven dat en rust, overzicht en controle is. Ook op deze manier zal het brein zich serieus genomen voelen; en niet hoeven in te grijpen met een depressie. Immers, een depressie is doorgaans een beschermingsreactie van het brein; dit om emotionele en geestelijke overbelasting te voorkomen. Tot slot: lachen. Ja, wie kan lachen om zichzelf, anderen en het leven zelf, zal daarmee een depressie de nek omdraaien, als ook een gezond afweersysteem onderhouden.

Omdat ik persoonlijk ook kwetsbaar ben voor depressiviteit, wend ik elk beschikbaar middel aan om goed gestemd te blijven. Bovenstaand recept volg ik zelf heel trouw en kan het iedereen aanbevelen. Samengevat: een saai, eigenzinnig en voorspelbaar leven doet wonderen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie