Columns en Archief

Angst voor gevoel

19 January 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

Vrolijk, gepikeerd, heetgebakerd, afgunstig, verliefd of verveeld. Mensen hebben een regenboog aan gevoelens, ook wel aangeduid met: het gevoelsleven. En dat is mooi. Want zo maakt u tenminste wat mee in uw binnenwereld. Toch zijn er lieden die een afkeer hebben van hun binnenwereld.

Zij zijn zo bang om wat te voelen dat zij uiteindelijk alleen maar één sensatie overhouden, meestal aangeduid met: ‘het’. Typische uitspraken zijn: ‘toen ik achter aan moest sluiten in de rij bij de supermarkt, voelde ik het uit het niets weer opkomen; en ben ik gewoon zonder boodschappen de winkel uitgelopen’ of ‘toen de secretaresse mij een persoonlijke vraag stelde, kreeg ik het ook; en kon ik alleen maar wat onbenulligs stamelen’. Mogelijke gevoelens van ongeduld, irritatie, schaamte, verlegenheid of seksuele opwinding worden niet herkend omdat deze op voorhand als te bedreigend worden ervaren. Nadere analyse laat zien dat de angst voor het gevoelsleven veelal de angst voor controleverlies is. Bij boosheid is het de angst om in drift te ontsteken of verzeild te raken in een onherstelbaar conflict. Bij seksuele opwinding is het de angst om ongepast gedrag te vertonen of zichzelf te verliezen in vreemdgaan. Zelfs het gevoel van intense blijdschap kan als bedreigend worden ervaren omdat het toegeven aan dit gevoel kan leiden tot sociale verontwaardiging of onbegrip. Ingewikkeld, dat weet ik. Maar dat is nu juist de kern van de zaak: dat het ervaren van gevoelens voor menigeen een ingewikkelde zaak is. En goed beschouwd is het ook ingewikkeld. Want bij het ervaren van een gevoel, zal toch elke keer weer opnieuw een beslissing genomen moeten worden. Feit is namelijk dat het gevoelsleven de kompas is waarop de mens vaart. Zelfs zoiets simpels als het ervaren van een hongergevoel zal tot een overweging moeten leiden om er aan toe te geven (eten) of het hongergevoel voor even uit te stellen. Het zal daarom niemand verbazen dat mensen zonder gevoelsleven, mensen met het geminimaliseerde het-gevoel, in wezen stuurloos zijn. Zij klampen zich vast aan dwangmatige rituelen; en doen alles in een vertrouwde volgorde om door niets of niemand verrast te worden. Maar het is een doodlopende weg omdat zij niets leren van wat zij meemaken.

Het toelaten van gevoel, is misschien wel angstwekkend. Maar bedenk: in tegenstelling tot de buitenwereld, bent u de baas over uw binnenwereld. En met een beetje verstand kunt u zelf beslissen wat u met anderen deelt.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • I admire the effort and time you put into your website along with thorough information you offer.

  192.168.1.1
  26/08/2016 13:38
  (6 jaren geleden)

 • Thanks for sharing nice and great post.

  192.168.1.1
  26/08/2016 13:37
  (6 jaren geleden)

 • A tragedy around Pakistan is constantly on the worsen when relief resources and guide fall far wanting what is called for. More guide is frantically needed as being the potential for scores of fatalities takes place to loom.

  National drink of Pakistan
  17/08/2016 12:51
  (6 jaren geleden)

 • Thank you for sharing. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  replica watch
  26/08/2015 06:01
  (7 jaren geleden)

 • waarom zou ik moeten reageren ? ik heb het gelezen en verwerkt.

  hans
  23/01/2015 10:39
  (8 jaren geleden)

 • Sneu dat er nog niemand heeft gereageerd, terwijl heel veel mensen tegenwoordig zeggen...... ik vertrouw op mijn gevoel. Als ik naar mijzelf kijk vertrouw ik op mijn gevoel. Ik kan het ook niet anders, maar ik weet ook dat


  22/01/2015 13:21
  (8 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie