Columns en Archief

Als 't tegenzit

27 March 2022
Door: Jeffrey Wijnberg

De mens kan goed voor de dag komen als hij de wind in de zeilen heeft. Maar echte karakters komen alleen bovendrijven als het leven tegenzit. De vraag van vandaag is welke eigenschappen belangrijk zijn om de stormen van het leven te weerstaan.

Nu geldt voor ieder mens dat hij (om) kan vallen: één harde rukwind en hij ligt op zijn gat. Sommige lieden blijven nog dagen liggen; en klagen luidkeels over wat hen is overkomen. Mensen met karakter staan gewoon weer op en lopen, tegen de wind in, naar waar het veiliger is. Thuisgekomen bedenken zij gelijk een oplossing om de (eventuele) schade te herstellen. Deze eigenschap staat bekend als incasseringsvermogen. Mensen met karakter hebben ook een flinke dosis optimisme; en dan niet van het gemakzuchtige soort zoals in de slagzin ‘na regen komt zonneschijn’. Nee, de ware optimist neemt het heft in eigen handen; en blijft onverschrokken doorploeteren, net zolang totdat hij uiteindelijk zijn doel heeft bereikt. Deze eigenschap werd op uitzonderlijke manier ontdekt door de Amerikaanse psycholoog Martin Seligman. Hij moest onderzoeken welke deur-aan-deur-verkopers van levensverzekeringen het meest succesvol waren; en wat bleek: het waren de verkopers die de eindeloze reeks van (agressieve) afwijzingen als ‘part of the job’ typeerden; en, onverstoorbaar vriendelijk, bleven geloven in elke minimale overwinning. Zo bekeken kun je ook zeggen dat de karaktervolle mens niet afwijzingsgevoelig is. Ik bedoel, hij kan wel even van slag zijn, maar ziet onmiddellijk in die afwijzing een kans om het daarna toch weer in zijn voordeel te beslechten, oftewel: ‘nee’ is misschien wel ‘nee’, maar maakt de kans op een eventuele ‘ja’ alleen maar groter. Niet onbelangrijk in het ontwikkelen van karakter is het vermogen om hulptroepen in te schakelen. De mens alleen is bijzonder kwetsbaar; en wie dat beseft zal weten dat hij beter uit de strijd komt door kenbaar te maken dat hij versterking nodig heeft. De karaktervolle mens heeft geen schaamte als het gaat om zijn afhankelijkheid van anderen; en zal iedereen die hem goed gezind is duidelijk laten blijken hoe waardevol zij zijn. In die zin is altijd-alles-zelf-willen-doen toch een zwaktebod. Want uiteindelijk is de mens alleen maar op oorlogssterkte door samenwerking. Nu is ziekte, pijn en ellende iets wat de mens behoorlijk kan demoraliseren. De karaktervolle mens zal in staat zijn om over te schakelen op een levensstijl van net-doen-alsof-het-niet-zo-is. Dit is vaak te zien bij lieden die lijden aan een chronische ziekte, maar tegelijkertijd weigeren om als (betreurenswaardige) patiënt door het leven te gaan. Zij verbijten de pijn en gaan gewoon over tot de orde van de dag.

Wie inspiratie nodig heeft om karakter te tonen, kan een voorbeeld nemen aan de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky. Hij moet leidinggeven aan een volk dat in hart en ziel wordt geraakt. Wie dan overeind blijft staan, is niets minder dan een held.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie