Columns en Archief

Als mensen praten

11 July 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

Luisteren doet niemand. Van oprechte belangstelling is nauwelijks iets te merken. Even tijd voor een gezellig praatje is er niet. De maatschappij puilt uit van egocentrische individuen, die alleen hun eigen financiële en persoonlijke geluk als levensdoel hebben. Tenminste, dat zeggen veel mensen bij mij op het spreekuur als ik simpelweg vraag hoe het gaat.

Vervolgens lopen zij helemaal leeg, alsof zij in jaren geen enkele kans hebben gehad om zich uit te spreken over wat hun ten diepste beweegt. Maar, als mensen praten dan doen zij dat vaak op een zeurderige, klagerige manier. Zij praten zonder goed oogcontact te maken waardoor de toehoorder zich ook niet echt aangesproken hoeft te voelen. Als mensen praten dan zijn het stroperige verhalen zonder pauzes maar wel met veel onbelangrijke details, waardoor het moeilijk is om de aandacht erbij te houden. Als mensen praten dan kan het ook gebeuren dat elke uitspraak onmiddellijk wordt gecorrigeerd (‘een tante van mij, nou ja een tante, in ieder geval een goede bekende van de familie, nou ja zo goed ken ik haar ook niet, zij was in ieder geval jarig, nou ja niet jarig op die dag, maar ze vierde haar verjaardag, hoewel, het was niet echt een feest.’), waardoor het de ander domweg onmogelijk wordt gemaakt om geboeid te luisteren. Als mensen praten dan wordt het accent gelegd op al die andere mensen die niet deugen waardoor automatisch de vraag rijst: ‘en jij dan, ben jij zo goed dat je boven ieder ander uitstijgt?’ Als mensen praten dan gaan zij zó op in hun eigen verhaal dat het lijkt alsof het er helemaal niet toe doet dat er iemand bij aanwezig is; alsof een hummende, ja-knikkende pop ook prima dienst zou kunnen doen. Als mensen praten dan is dat ook het enige wat zij kunnen; zij kunnen blijkbaar niet praten en luisteren tegelijkertijd. Daardoor is er geen sprake van een dialoog maar eerder van een monoloog met hinderlijke geluidsonderbrekingen van de overkant. Als mensen praten dan wordt er ook niet echt opgelet. Ik bedoel, het zou kunnen dat een gesprekspartner moe is, of niet in de stemming of even op adem moet komen om alles wat gezegd is te verwerken. Opletten betekent ook dat het belangrijk is om verstaanbaar, helder en begrijpelijk over te komen. Maar als mensen praten, dan lijkt het alsof het hun niets kan schelen hoe zij overkomen, zelfs wanneer zij een hysterische, deprimerende of anderszins afstotelijke manier van presenteren hebben.

Bent u ook zo iemand die graag serieus genomen wordt? Zorg dan dat uw verhaal kort, pakkend, opwekkend en een beetje grappig is. Wacht dan even. Geef de ander ook het woord. Wie weet, wordt het dan een echt gesprek.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • jaaaaa

  michel telo
  10/02/2012 23:56
  (11 jaren geleden)

 • Echt helemaal met je eens. Vind het erg jammer dat er mensen op de wereld zijn, die de ander mensheid als ongewaardeerd wezen beschouwen.

  Jeremih
  02/01/2012 00:35
  (11 jaren geleden)

 • wauww man ik dacht echt dat het zo was. Ben onder de indruk .. >>> Check me

  Blackberry 9900 Bold
  03/11/2011 23:34
  (11 jaren geleden)

 • Fantastische info.

  Gippy Grewal
  14/08/2011 01:21
  (11 jaren geleden)

 • eigenlijk moet je gewoon je eigen ding doen en niet op anderen gaan letten

  open relatie
  11/08/2011 16:06
  (11 jaren geleden)

 • ben het eens met je hanif

  http://www.gippygrewal.net
  11/08/2011 16:05
  (11 jaren geleden)

 • Jaaa heleboel herken ik bij anderen en uiteraard bijmezelf (gek hè) grapje.... Kort bondig intreressant en grappig.... -->daar moet ik nog in oefenen het liefst met iemand samen want alleen begrijp ik niets meer van , trouwens ik begrijp niets meer van fucking leven!!! Relaties!!!!!! Mannen!!! Vrouwen! Heelp

  Hanif
  09/08/2011 11:46
  (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie