Columns en Archief

Aan het lijntje

28 December 2009
Door: Jeffrey Wijnberg

Wel de lusten, niet de lasten. Dat is het motto die vooral mannen hanteren wanneer zij contact zoeken met een vrouw. Zij willen wel seksen en uitgaan, maar verder geen gezeur. Om een vrouw te winnen, moet echter wel de overtuigende indruk gewekt worden dat het om ware liefde gaat.

Voor minder laat een vrouw, met enig zelfrespect, zich niet het bed inpraten. Echte overgave komt alleen wanneer zij kan geloven dat het huisje, het boompje en ook beestje in het verschiet ligt. Geen probleem. Want mannen zijn heel goed in het beloven wat zij niet kunnen waarmaken. Een paar originele teksten en de vrouw hangt gewillig aan het lijntje. Ik zeg met opzet ‘origineel'. Want, een tekst als ‘samenwonen lijkt me cool, maar ik heb bindingsangst', daar trapt de vrouw van tegenwoordig niet meer in. Vooral de vrouw die de psychologische lectuur een beetje bijhoudt, weet dat iedereen in zekere mate bindingsangst heeft en het daarom een slap excuus is om relationele verplichtingen uit de weg te gaan. Een uitspraak die ook zijn beste tijd wel heeft gehad is: ‘natuurlijk ga ik helemaal voor jou, maar ik ben er nog niet aan toe om het een relatie te noemen'. Een iets betere variant is ‘waarom moet ik zeggen dat we een relatie hebben, ik heb met iedereen een relatie, dus daar moet je niet over zeuren.' Waar veel vrouwen wel gevoelig voor zijn, is de tekst: ‘wat ik met jou heb, is wel heel erg speciaal, alleen kan ik het nog geen naam geven.' Eén van mijn mannelijke patiënten onthulde laatst dat hij veel succes had met de woorden ‘ik ben als een blok voor je gevallen, maar ik ben allergisch voor vrouwen die zich afhankelijk opstellen.' Dat is een hele gewiekste manipulatie omdat het vrouwelijk verlangen naar toewijding en vastigheid in een verhouding door deze man als ‘neurose' wordt aangemerkt; iets wat meteen aanleiding geeft voor de vrouw om aan zichzelf te twijfelen. Eén van de meest originele mannelijke teksten die ik recentelijk heb gehoord is deze: ‘natuurlijk begrijp ik dat je wilt weten wat de status is van onze affaire, maar wat mij betreft zitten we nog volop in de oriëntatiefase.' Het zou me niets verbazen als deze versierder, op aandringen van haar, de oriëntatiefase laat overgaan in een ontdekkingsfase, een ruziefase, een reïntegratiefase om ten slotte op de laten-we-maar-een-tijdje-afstand-nemen-fase uit te komen. Het gebruik van het woord ‘fase' is een weer mooie vondst omdat daarmee de hoop op meer dan alleen een vluchtige avontuur aan de horizon gloort.

De nummer één instinker van het jaar is deze: ‘mijn gevoel zegt dat dit ware liefde is, maar mijn verstand kan het nog niet geloven.'

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • air kangen water adalah air murni yang diproses melalui elektrolisis

  cicilan kredit kangen water indonesia
  27/08/2016 04:37
  (6 jaren geleden)

 • Any tragedy during Pakistan continues to worsen mainly because relief equipment and facilitate fall far in need of what is desirable. More facilitate is anxiously needed when the potential for many fatalities starts out to loom.

  National drink of Pakistan
  17/08/2016 13:10
  (6 jaren geleden)

 • Hallo,

  Bedankt voor deze enorm leuke column. Ik ben een studente Nederlands en ga uw column gebruiken voor mijn Bachelorscriptie, omdat ik ze hilarisch vind en wil onderzoeken hoe dit komt! Mijn onderzoek gaat over wat een column een goede column maakt.

  Groeten Joyce

  Joyce Spierenburg
  13/02/2011 19:48
  (12 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie